Socha Davida Černého před Českým domem v Paříži byla odhalena. Po olympiádě se vrátí do Prahy

Český dům
Český dům
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Socha “Věra”, která od včerejšího dne stojí před Českým domem v Paříži, byla oficiálně odhalena v rámci slavnostního otevření. Zkontrolovat ji dorazil i její autor umělec David Černý. Socha vytvořená na počest sedminásobné olympijské vítězky je svou velikostí i impozantností aktuálně jedním z nejvýraznějších uměleckých prvků pařížského parku La Villette. Po olympijských hrách bude sochu možné vidět v Praze za Tyršovým domem, kde sídlí Česká obec sokolská.

“S Věrou jsme se znali od 90. let a spolupracovali jsme spolu i na prezidentské kampani Karla Schwarzenberga. Byla to ona, kdo inicioval, že by v Tokiu měla vzniknout pro olympijské hry socha, která by tam po skončení zůstala navždy. Sama napsala dopis japonskému císaři,” popsal původní verzi svého uměleckého díla David Černý. “Pak bohužel onemocněla a zemřela. A my jsme se s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem domluvili, že koncept sochy změníme a uděláme ji na počest Věry Čáslavské. Plány s umístěním sochy v Tokiu nám ale zhatila covidová pandemie. Tu provázelo mnoho omezení i v souvislosti s olympiádou. Tak jsme se rozhodli ji přivézt do Paříže,” doplnil. V letošním roce zároveň uplyne 60 let od získání první zlaté medaile nejznámější české gymnastky.

Nadšení z umělecké pocty Věře Čáslavské neskrývala ani olympijská šampionka Eva Adamczyková. "Vidím v tom silný rukopis Davida Černého, sama jeho sochy v Praze nikdy nepřehlédnu. Osobně mi přijde velmi důležité propojovat sport a umění," řekla Adamczyková. 

Z Českého domu se socha přesune do Prahy k Tyršovu domu

„Paní Věra byla úžasná osobnost. Skvělá sportovkyně, ale hlavně báječný člověk, se kterým byla radost trávit čas, protože na každého přenesla své nadšení. Milovala sport a fandila všem sportovcům. I proto ji chceme znovu připomenout – našim fanouškům i celému světu,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. Před sochou se každou chvíli zastavují turisté a se zájmem si čtou plaketu, která sochu představuje. Výrobu zafinancovala investiční skupina Rockaway. Po skončení olympijských her bude stát socha v Praze na Kampě kousek od Tyršova domu, kde sídlí Česká obec sokolská. “Věra také cvičila v mnoha sokolovnách během svého mládí. Jsem rád, že jsme se domluvili s Českou obcí sokolskou, aby stála právě tam,” řekl Černý.

Socha je vyrobená z nerezové oceli, váží 7,5 tuny a sahá do výšky přes 9 metrů. Tvoří ji tři gymnastické figury v barvách národní trikolory. Jednotlivé části putovaly z Česka do Paříže ve třech kamionech a na místě ji tým techniků stavěl a ladil do posledních detailů celý týden. „Pohyb sochy využívá princip kardanova závěsu, kdy středová část má volnost otáčení ve všech třech osách karteziánské soustavy. Je to krásná mechanická hra, svým způsobem stejně půvabná jako figury, které svým tělem dokázala Vera vykouzlit,” popsal David Černý.

Spolupráce Davida Černého s Českým olympijským výborem v rámci umění v Českém domě trvá už od roku 2012, kdy v něm návštěvníky při olympijských hrách v Londýně vítal Klikující autobus. Na něj navázala instalace Zátopkovy nohy, která v roce 2016 propojovala olympiádu v Riu s fanoušky v Praze a olympijském parku na Lipně.

líbil se ti článek?