Ceremoniál v Parku šampionů, oslava v Českém domě. Atletka Hejnová dostane olympijské stříbro při hrách v Paříži

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V pátek 9. srpna odpoledne zavítá atletka Zuzana Hejnová do Parku šampionů v centru Paříže – do zahrad Trocadéro s výhledem na Eiffelovu věž. Právě tady převezme stříbrnou olympijskou medaili z běhu na 400 metrů překážek z her v Londýně 2012, která jí náleží po diskvalifikaci původně vítězné Rusky Natalje Anťuchové. Fanoušci ji následně budou moci přivítat při oslavě v Českém domě.

„Těším se. Všichni se mě ptají, kdy ceremoniál bude a jestli už medaili mám. Jsou překvapení, když řeknu, že nemám žádnou,“ řekla dvojnásobná mistryně světa.

Mezinárodní olympijský výbor totiž potvrdil diskvalifikaci Rusky Natalje Anťuchové už v březnu 2023. „Museli jsme pak vrátit Zuzčin bronz, který převezme jamajská atletka. Je to součást realokačního procesu. Stříbro tak Zuzka dostane až přímo v Paříži,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výprav. „Je moc fajn, že MOV uspořádá ceremoniál v Parku šampionů, kde budou olympijské medailisty vítat tisíce fanoušků. I když je hodně opožděné, věřím, že tam předávání medailí bude mít tu správnou atmosféru.“

TOP: 7 Čechů na Hrách v Londýně
(5:36)

Hejnová si navíc slavnostní okamžik vychutná po boku nyní zlaté Američanky Lashindy Demusové a bronzové Jamajčanky Kaliese Spencerové. „To je hezké. Jsem hlavně ráda, že tam budeme všechny tři, protože jsme se dlouho neviděly. A že si to užijeme společně. Potkávaly jsme se celou mou kariéru. Určitě je to lepší, než kdybychom medaili přebírala každá zvlášť,“ mínila Zuzana Hejnová.

Do Paříže ji doprovodí partner Marek a také trenérka Dana Jandová. Už večer před ceremoniálem se vydají sledovat atletická finále včetně mužského oštěpu a samozřejmě vyvrcholení ženské soutěže na čtvrtce překážek. Ve slavnostní den si atletiku také nenechají ujít. Než však Hejnová vyrazí na Stade de France, přiveze stříbrnou medaili ukázat fanouškům v Českém domě.

„Atmosféra je v Českém domě vždycky dobrá díky spoustě fanoušků, bude to fajn. A taky se těším, že se si olympijské hry užiju jako divák, nejen jako sportovec. Protože i když to sportovci mají hezké a fajn, je to náročné a je to trochu něco jiného než z diváckého pohledu.“

Zuzana Hejnová
19. 12. 1986, Liberec
Atletika
Počet stříbrných medailí
1
líbil se ti článek?