Tady by chtěl stát každý! Prohlédněte si olympijské stupně vítězů pro Paříž

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ze 40 tun recyklovaného plastového odpadu vzniklo něco překrásného – stupně vítězů pro olympijské a paralympijské medailisty her v Paříži 2024. Pódia jsou šedá jako pocta střechám budov v Paříži a inspirovaná designem ikonické Eiffelovy věže.

Stupně vítězů pro Paříž 2024 budou využity na všech 329 medailových ceremoniálech na olympijských hrách a na 549 ceremoniálech paralympijských her. Ekologicky šetrná pódia vyrobená společnostmi Le Pavé, Global Concept a Giffard jsou navržena tak, aby se s nimi dalo prakticky manipulovat a lehce se dala složit.

Dokonce je možné je prodloužit ze čtyř metrů, v případě oceňování nejlepších tří sportovců, až na třiatřicet metrů ve chvíli, kdy se budou předávat medaile v týmových sportech. Paralympijské pódium má navíc bezbariérový přístup.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Paris2024 (@paris2024)

„Když na olympiádě získáte medaili, cítíte se trochu, jako byste vyšplhali na vrchol světa. Takže atleti budou alespoň na vrcholu Paříže s touto šedou, která připomíná výraznou barvu střech domů v Paříži,“ řekl Tony Estanguet, šéf organizačního výboru her v Paříži, který má se šplháním na stupně vítězů bohaté zkušenosti. Olympijské hry vyhrál jako vodní slalomář celkem třikrát.

„Pro sportovce je dosažení stupně vítězů okamžikem hrdosti, emocí a konečného úspěchu. Dáte si medaili na krk a v mžiku se sen stane skutečností. Vstupujete do historie her,“ dodal Estanguet.

Paříž 2024: Na co se těšit?
(00:53)

Zajímavosti o stupních vítězů pro Paříž 2024

Pro hry bylo vyrobeno 68 olympijských a paralympijských pódií

Stupně vítězů jsou vyrobeny ze 40 tun recyklovaného plastu

Průměrná hmotnost jednoho pódia je 45 kilogramů

líbil se ti článek?