Hrdí Češi! V promoklé Paříži si na řece Seině užili slavnostní zahájení olympijských her

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Po dnech horka zkrápěl Paříž vydatný déšť. Tentokrát však nikomu nevadil, sportovci z 205 výprav zemí celého světa, nastoupili do 85 lodí, aby po řece Seině dopluli až k náměstí Trocadéro. Z něj i zahrad pod ním se nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na Eiffelovu věž, a právě na tomto místě byly v pátek 26. července slavnostně zahájeny Hry XXXIII. Olympiády.

Déšť nás nezastavil!

Poprvé v historii se zahajovací ceremoniál nekonal na stadionu. Výpravy jednotlivých zemích propluly Paříží na lodích šestikilometrovým úsekem řeky Seiny, na březích je sledovalo zhruba 300 tisíc lidí. Češi si ceremoniál užívali na lodi číslo 75, na řadu přišli jako 183 v pořadí. Na řece strávili zhruba 45 minut. „Bylo to krásné, myslím, že jsme si to všichni užili i navzdory počasí,“ hlásil judista Lukáš Krpálek. Dvojnásobný olympijský vítěz se ujal role vlajkonoše. „Bylo to dlouhé, ale krásné.“

V roli vlajkonošky ho doplnila lukostřelkyně Marie Horáčková. „Bylo krásné na té lodi být. Dýchla na nás olympijská atmosféra, jakože fakt jsme tady na olympiádě,“ usmívala se mistryně světa. „A ta soudržnost! Skandovali jsme Češi, Češi, všichni naráz.“ Na slavnostní zahájení se oblékli do nástupové kolekce módního návrháře a designéra Jana Černého.

Ale až na náměstí Trocadéro byly olympijské hry slavnostně zahájeny. Olympijskou vlajku vezla nejprve jezdkyně na ocelovém oři, poté rytíř ve zbroji na statném běloušovi. Zazněla olympijská hymna. Proslov pronesl Tony Estanguet, šéf výkonného výboru her a trojnásobný olympijský vítěz ve vodním slalomu a také předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Prezident Emanuel Macron pak prohlásil hry v Paříži za zahájené.

Déšť nás nezastavil!

Olympijský oheň si poté pod Eiffelovou věží předali například bývalý francouzský fotbalista Zinédine Zidane a španělský tenista Rafael Nadal. Z rukou bývalé tenistky Amélie Mauresmové ji převzal někdejší basketbalista Tony Parkeri. Amélie Mauresmová doběhla s pochodní do Louvru, kde štafeta pokračovala i s paralympijskými sportovci. Dvojice světlonošů pak zapálila oheň na pomalu stoupajícím horkovzdušném balonu, k tomu zazpívala kanadská zpěvačka Céline Dion.

Máme svou loď! 🚢 🇨🇿 Vyrážíme... náš čas přijde cca po 21:20! Sledujte přímý přenos slavnostního zahájení na ČT sport 📺

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Pátek 26. července 2024

Ještě během nástupu výprav, které tentokrát přivezly lodě po řece Seině, probíhal bohatý doprovodný program. Účastníci si užili vystoupení zpěvačky Lady Gaga, viděli celou řadu módních přehlídek nebo také představení která vyprávěla příběhy z francouzské historie. V úvodním spotu vystoupil slavný fotbalista Zinédine Zidane, který ve videu běžel v pařížských ulicích s olympijskou pochodní.

Velkolepou podívanou dirigoval francouzský režisér a herec Thomas Jolly. Společně s dramaturgy, choreografy a historiky chtěl vytvořit extravagantní představení zosobňující Francii. „Inspirací pro náš scénář byla pochopitelně Francie. Její dědictví a kultura. Stačí se podívat na trasu, která lemuje pařížské památky s bohatou historií jako třeba muzeum Louvre,“ uvedl Damien Gabriac, jeden ze čtyř scenáristů zahájení. Sportovci mimo jiné minuli i slavný Notre-Dame či Invalidovnu.

líbil se ti článek?