Životní zážitek. S chodem Českého domu pomáhalo 32 dobrovolníků

Český dům
Český dům
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zatímco o hladký průběh olympijských her se staralo na 45 000 dobrovolníků ze 155 zemí světa, o pohodlí návštěvníků v Českém domě se staralo 32 dobrovolníků ze všech koutů Česka. Jejich snem bylo zažít olympiádu přímo v místě a podívat se na sportoviště výměnou za pomoc s širokou škálou prací v Českém domě. Mnoho z nich to vnímá jako životní zkušenost, která je kariérně posune.

“Zájem o dobrovolničení v Českém domě v Paříži byl obrovský, měli jsme přes 90 žádostí a z toho jsme vybrali finální počet 32 dobrovolníků,” popisuje šéfka Českého domu Blanka Konečná a dodává, že byl výrazně vyšší zájem ze strany dívek než chlapců. V požadavcích na dobrovolníky byla například znalost jazyků nebo psychická odolnost vzhledem k dlouhé době, kterou stráví v cizím prostředí pod velkým tlakem. ”Chtěla bych všem moc poděkovat za jejich nasazení po celou dobu. Vybrali jsme skvělou skupinu lidí, která nám pomohla zajistit každodenní chod Českého domu” doplnila.

Třicítku dobrovolníků reprezentovala skupina lidí různých věků i zaměření. Jedni chtěli zažít skvělou zkušenosti před nástupem na vysokou školu a druzí si vzali neplacené volno v práci. Kromě skvělých zážitků si odnášejí také cenné zkušenosti do života. “Více jsem si osvojila francouzštinu a upevnila angličtinu. Naučila jsem se lépe spolupracovat s ostatními a řešit problémové situace, třeba i přes jazykovou bariéru. Taky jsem zjistila, že i olympijští medailisté jsou lidé jako my a normálně se s námi baví i slaví úspěchy,” popisuje svoje zkušenosti dvaadvacetiletá Kateřina Hlávková. Mezi nejoblíbenější činnosti patřila služba na baru a prodej nápojových žetonů, protože při tom mohli dobrovolníci nejvíce komunikovat s návštěvníky. 

Cílem Českého olympijského výboru bylo dobrovolníky za jejich práci odměnit zážitkem v podobě návštěvy sportoviště. Alespoň jednou se na vybraný sport podíval každý z nich a pro většinu to byl ten nejlepší zážitek z celé olympiády. “Je těžké vybrat jeden zážitek - příležitost jít se podívat na tenis na Rolland Garros, medailové oslavy  v Českém domě a ta skvělá atmosféra obecně,” popsala osmadvacetiletá Tereza z Pardubic, která se jinak věnuje práci praktického lékaře.

Práci dobrovolníků pro různé projekty využívá Český olympijský výbor pravidelně v průběhu celého roku. Zájemci mohou sledovat sociální sítě a web olympijského týmu, kde o možnostech dobrovolnických aktivit  pravidelně informuje.

líbil se ti článek?