Válí v triatlonu, vyhrál osmistovku. Běželo se pomalu, vzal jsem za to, řekl Strangmüller

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V Českém poháru triatlonistů nemá konkurenci, ale ti na ODM můžou startovat až od čtrnácti let. Jenže Maximu Strangmüllerovi je zatím jen dvanáct. A tak si pro premiérový start vybral 800 metrů. Famózním výkonem dvě minuty a šestnáct vteřin zaskočil všechny favority. „Běh je mou nejoblíbenější disciplínou, jsem šťastný, že mám zlato,” líčil po finále.

V prvním rozběhu byl druhý, když ho předčil pouze Vojtěch Musil.  Síly ale pošetřil na správný moment, na klíčové finále. V něm závodníci absolvovali pomalejší první kolo za minutu čtrnáct, to se ještě drželi pohromadě. Druhé kolo už mělo ostřejší, finalisté zrychlili a závěrečnou čtyřstovku dali pod minutu. A nejlíp ji zvládl právě Maxim, který se hned na jejím začátku nastoupil, náskok postupně navyšoval a na poslední dvoustovce už si držel slušný odstup. „Nikdo se nechtěl unáhlit,“ popisoval Maxim. „Byl to hodně taktický závod.“

Závodní strategii zvládl mistrovsky, i když osmistovka není jeho hlavním sportem. Odmalička se věnuje triatlonu, na ten si kvůli věkovému omezení musí na ODM ještě dva roky počkat. „Přivedl mně k němu táta,“ prozradil.

Jan Strangmüller trénuje v pražském oddílu Road2Kona a sám se triatlonu dlouhá léta věnuje. Proslavil se i jako účastník Ironmana. V roce 2000 byl v Podersdorfu první s časem osmi hodin a dvacet tři minut. „Tenkrát to byl velice slušný čas, dnes už je to spíše průměrné,“ vzpomínal.

Jeho syn se připravuje každý den kromě neděle, kdy má volno. „Není vysloveně žádná z disciplín, která by mi vadila, ale kdybych si měl vybrat jednu, tak řeknu běh,“ pověděl. „Když probíhá závod v triatlonu, tak v plavání se snažím držet krok, abych co nejméně ztratil, na kole se držím a v běhu to doháním.“

Oba se letos potkali i na ODM, Maximův táta vedl pražskou reprezentaci v triatlonu a zpovzdálí sledoval i jeho závod: „Běhání mu nedělá problém, takže s medailovými ambicemi sem přijel.“

Poznejte olympionika Josefa Dostála!

Kdybych si v 19 letech vezl z Londýna místo bronzu zlato, už bych si sport neužíval | JOSEF DOSTÁL

A naplnil je. Maxim se tak stal jedním z úplně posledních závodníků, kteří přispěli k vítězství Prahy na Olympiádě dětí a mládeže pro rok 2024 v Českých Budějovicích.

A právě metropole bude za dva roky pořádat další letní ročník. Maximovi tou dobou už bude čtrnáct let, což znamená dvě změny: kvůli vyššímu věku se atletický závod prodlouží z 800 metrů na 1500. A hlavně se dočká oblíbeného triatlonu. „V Praze bych chtěl určitě soutěžit v obou sportech,” plánuje.

A v obou vyhrát: „Tak zase za dva roky. A to už i v triatlonu.“

Autor: Lukáš Antoš

líbil se ti článek?