Top 5 zvířat v názvosloví olympijských sportů

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympiáda, to je takřka výlučně lidská záležitost. Nejlepší sportovci světa překonávají hranice možností člověka. V některých odvětvích ale můžeme najít i zvířecí stopu. Alespoň v rámci odborné terminologie. Tohle je Top 5 zvířat v názvosloví olympijských sportů.

Orel

KLÁRA DAVIDSON SPILKOVÁ | Vždycky si pokecám bílé tričko

Moderní golf vznikl ve Skotsku, a tak není divu, že má veskrze anglické názvosloví. Pokud hráč zahraje danou jamku o dva údery lépe, než je průměr stanovený provozovateli hřiště, říká se tomu „eagle“. Tedy orel. Tak věřme, že na jich křídlech co nejčastěji poletí Klára Spilková a Sára Kousková v ženském golfovém turnaji, který právě probíhá.

Motýlek

BARBORA SEEMANOVÁ | Varhánky se mi nedělají

V plávání jsou čtyři olympijské způsoby. Kraul, prsa, znak a motýlek. A asi není těžké uhodnou, kde ten poslední získal svůj název. Plavci při něm vypadají, jako by máchali motýlími křídly. A v olympijském závodě to ukázali jak Daniel Gracík tak Barbora Seemanová.

Prasátko

KAROLÍNA MUCHOVÁ | Chci vydat písničku

Snad se milovníci těchto zvířat neurazí, ale tento výraz ve sportu rozhodně není myšlen pozitivně. A je používán většinou v těch odvětvích, kde je cílem dostat míč nebo míček přes síť. A pokud se navzájem dotknou, ale přesto balón přepadne na druhou stranu hřiště, říká se tomu prasátko. Soupeř pak většinou nedokáže na takovou změnu směru reagovat, a tak je na místě se za tuto situaci omluvit.

Holub

JAKUB TOMEČEK | Nejvíc mě rozčiluje manželka
(04:53)

Skeet je disciplína sportovní střelby, u které se pálí na holuby. Nikoli na ty živé, ale hliněné. Mají průměr 110 milimetrů a tloušťku 25 milimetrů. Terče jsou vrhány ze dvou vrhacích věží ve dvou konstantních výškách (vysoká a nízká věž), a to stejným směrem a konstantní počáteční rychlostí. I tak je velice složité je trefit. Ale ti nejlepší klidně zvládnou celý den bez jediné chyby.

Kůň

MARTIN VLACH | Balicí hlášky už nepoužívám 💘

V gymnastice sportovci používají koně na šíř jako nářadí, na kterém předvádějí své sestavy. Dále je pak kůň jediným živým zvířetem, které hraje důležitou roli v olympijském sportu. A není to jen v rámci jezdectví. Parkur je i jednou z disciplín moderního pětiboje. Tato část je velice specifická, protože si závodníci losují koně, které předtím vůbec neznají. Často tak právě v této části pohasínají naděje i u největších favoritů na vítězství. 

líbil se ti článek?