Sport musí být zábava, shoduje se triatlonistka s otcem, který ji trénuje. Ale ona i vítězí

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Do triatlonového závodu dorostenek na Olympiádě dětí a mládeže vstupovala v roli favoritky. Tu Edita Pozlerová z Pardubického kraje potvrdila a udělala radost i otci, který ji trénuje. „Důležité je, že ji sport baví,“ má jasno Tomáš Pozler.

Závodnice z Lázní Bohdaneč sama cítila, že se od ní zlatá medaile očekává. „Byla jsem zdravě nervózní, ale tlak jsem se snažila si nepřipouštět. Myslím, že mě to neovlivnilo,“ uvedla Edita Pozlerová. „Trochu se bála, ale věřil jsem, že se jí závod povede,“ reagoval táta.

V klání u obce Zliv nedaleko jihočeské metropole útočila na triumf od prvních metrů. Přesto nebyla se svým postavením mezi vedoucími závodnicemi zcela spokojená: „Doufala jsem, že se mi plavecká část vydaří možná o něco víc, vývoj závodu nicméně od začátku nebyl špatný.“

V cyklistice se pevně usadila v čele třiadvacetičlenného startovního pole, kde se jí dlouho držela jediná soupeřka. Zlom nastal v běhu. „Když jsem vyrážela z depa, měla jsem lehký náskok. Tam se asi závod rozhodoval,“ popsala moment, kdy se odpoutala od nakonec stříbrné Doroty Štramberské ze Zlínského kraje.

Studentka obchodní akademie v Pardubicích doběhla do cíle o 25 vteřin dřív. Sice vyčerpaná, jak jí energii odsálo i horké počasí, které jí nevyhovuje, ale šťastná. A radost vůbec neskrývala: „Olympiáda dětí a mládeže je skvělá akce. Můžeme se tady potkávat s ostatními sportovci a reprezentovat kraj. Takže tuto medaili určitě řadím vysoko.“

Ve vítězném závodě se projevily její hlavní přednosti. „Editinou nejsilnější stránkou je bojovnost, dokáže si skutečně sáhnout až na dno sil. A prostě umí závodit,“ hodnotí dceru a svěřenkyni Tomáš Pozler, který se ve své závodní kariéře věnoval i jiným odnožím triatlonu.

Edita se Olympiády dětí a mládeže zúčastnila i před dvěma lety, kdy ale triatlon na největší mládežnické multisportovní akci v Česku ještě chyběl. V Olomouci zasáhla do rozběhu osmistovky. „Stále trénuji v atletické skupině a občas se účastním nějakých závodů. Ale spíš to beru jako přípravu k triatlonu,“ upřesnila.

Pro úspěch v tomto sportu je ovšem stěžejní všestrannost „Není jednoduché určit, co zvládá nejlépe. Myslím, že asi cyklistika je její nejsilnější stránkou. Hodně nás baví společně jezdit na kole,“ přemítal táta.

Prezident Pavel zdraví ODM 2024! 🫡

Patnáctá nejlepší dorostenka loňského mistrovství Evropy je ráda, že ji připravuje zrovna on: „Myslím si, že je to výhoda, jsem s ním jako s trenérem spokojená. I proto, že triatlon můžeme rozebírat taky doma.“

Oba se shodují v pohledu na sport především jako na zábavu. „Hlavně doufám, že budu zdravá a budu se mu moci věnovat i nadále,“ prohodila Edita. „Žádné konkrétní sportovní cíle nemám,“. I když zrovna od vítězství na Olympiádě dětí a mládeže se může odrazit k medailovým úspěchům také mezi dospělými.

Autor: Michal Jelínek

Poznejte plavkyni Barboru Seemanovou!

Konkurentky jsou napřed a mají neuvěřitelné podmínky, o to víc musím dřít | BARBORA SEEMANOVÁ
líbil se ti článek?