Posilovna, kadeřník i bar. Co vše najdete v olympijské vesnici?

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympijská vesnice je srdcem každých her. Ta pařížská právě otevřela a stěhují se do ní první sportovci. Velkolepá, prostorná a udržitelná. A zejména uzpůsobená tomu, aby v ní účastníci našli veškerý možný komfort a odpočinek před svými špičkovými olympijskými výkony.

Prales ve vesnici, šéf mise tasil sekačku!

Celý komplex se nachází na severu Paříže mezi čtvrtěmi Saint-Denis, Saint Ouen a LÎle Saint-Denis. Skládá se z neuvěřitelných 82 budov, ve kterých je 3 000 bytů a dohromady 7 200 pokojů. Celková plocha, na kterých se vesnice rozléhá, čítá až 52 hektarů. A jak dlouho trvala výstavba areálu, který bude hostit přes 14 000 návštěvníků? Ani ne tři roky.

Hlavní myšlenkou při realizaci tohoto projektu byla udržitelnost. Pro potřeby jednotlivých ubikací bylo dodáno okolo 345 000 kusů nábytku, který je ale povětšinou vyroben z recyklovatelných materiálů. Všechny tašky, které budou mít sportovci k dispozici, jsou z padákové látky. Stoly v bytech pak dokonce z badmintonových míčků. A matrace? Všech 16 000 jich bude následně použito jako dar pro různé charitativní organizace.

Důležité samozřejmě je, aby se v areálu sportovci cítili příjemně, a právě proto se někteří z nich podíleli na jejím projektování. „Je to vesnice postavená atlety pro atlety“, říká ředitel projektu Laurent Michaud.

Je to vesnice postavená atlety pro atlety.

Obyvatelé vesnice tak mohou přímo na místě provozovat několik sportů. Hřiště na basket, streetball, prostory na breakdance. To vše jen pár kroků od jednotlivých bytů. A nemůže chybět ani kino nebo posilovna, která je otevřena 24 hodin denně.

Je zde prostor i pro relaxaci. Velká prosluněná terasa, místnost s masážními křesly, herna se stolním fotbálkem a videohrami. A rozhodně organizátoři nezapomněli ani na bar.

Pro mnohé je pak nejdůležitější gastronomie. Areál má k dispozici obří jídelnu, kde pokrmy připravuje přes 200 francouzských kuchařů. Potraviny jsou pak taktéž místní od lokálních producentů. Až 80% z nich pochází z nejbližšího okolí. Jedná se o největší komplex svého druhu na světě. Organizátoři plánují, že denně vydají až kolem 40 000 jídel.

Je pamatováno i další běžné potřeby, jako je praní. Ve vesnici je 12 prádelen a více než 600 automatických praček. Dále pak salón krásy, kadeřník a barber shop. „Chtěli jsme poskytnout sportovcům veškerý možný servis, aby se mohli soustředit na tu jednu jedinou věc, na své co možná nejlepší výkony“, dodává Michaud.

Pařížská olympiáda si zakládá na tom, že je zcela kompatibilní se životním prostředím. Nejinak tomu je i v olympijské vesnici. 40% komplexu tvoří zeleň a je tam vysazeno více než 9 000 stromů. Dále v areálu najdeme 400 čtverečních metrů solárních panelů a spoustu elektrických vozítek určených pro běžnou potřebu všech tamních obyvatel.

Tohle vše pak nikdy nepřijde vniveč. Po olympiádě bude celá oblast přeměna na moderní čtvrť sloužící k běžnému bydlení na severu Paříže. Na místě bude hotel, studentské rezidence, park, a hlavně byty pro 2 500 francouzských rodin.

Přípravy jsou u konce a vesnice zahajuje svůj ostrý provoz. A my přejeme českému týmu, aby zažíval v celém areálu jen ty nejpohodovější chvíle. A hlavně aby do něj přivezl spoustu olympijských medailí.

líbil se ti článek?