Na nákup pro strunovou sekačku. I tak se chystá zázemí pro olympioniky

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na nákupním seznamu byly hrábě, lopata, motyčka. A taky strunová sekačka. „Tu jsme na olympijských hrách pořizovali poprvé. Už jsem třeba v Riu spravoval sprchový kout, ale trávu jsem ještě nesekal,“ říkal Martin Doktor, šéf olympijské výpravy pro hry v Paříži. I to obnáší zvelebování zázemí pro tým, aby tu sportovci měli co nejlepší podmínky pro svoje výkony. Nakoukněte do zákulisí s námi.

Prales ve vesnici, šéf mise tasil sekačku!

Olympijská vesnice v Paříži je na příjezd sportovců celkově nachystaná skvěle. „Z těch, co pamatuji, je připravená nejlépe. A je doopravdy hezká, žádné sídliště paneláků, vznikla tu různorodá a pestrá čtvrť. A je taky příjemné, že olympionici mají možnost po ulicích chodit jako první a vyzkoušet si komfort bydlení, které tu pak zůstane,“ říká Doktor.

Jako dvojnásobný olympijský vítěz ví, jak malé detaily mohou rozhodovat o sportovním úspěchu. A tak se s celým týmem snaží, aby sportovci měli co nejlepší zázemí. Proto se připravují prostory pro lékaře i fyzioterapeuty vybavené třeba laserem, ultrazvukem nebo lymfodrenážními kalhotami.

Z těch, co pamatuji, je olympijská vesnice připravená nejlépe. A je doopravdy hezká, žádné sídliště paneláků, vznikla tu různorodá a pestrá čtvrť.

A na druhé straně se musí strunovkou posekat nezkrotná tráva v okolí domu. „Fanoušci by si asi netipli, že může být třeba vyplevelit truhlíky plné suchých květin a plevelu. Místní absolutně neměli čas, aby to řešili. Spíš by nám řekli, ať terasy a balkony nepoužíváme. To jsme nechtěli dopustit, tak jsme je dali do pucu,“ dodal Doktor.

Na terase u vchodu do týmové klubovny bylo totiž od začátku naplánované místo pro chladící bazének pro regeneraci. A na té horní pak odpočívárna s možností sledovat televizní přenosy nebo se dívat na město s výhledem na baziliku Sacré-Cœur.

„Hodně také dbáme na výzdobu společných prostor, aby se sportovci cítili jako doma. A vnímali sounáležitost s olympijským týmem. Dost často používáme grafiku, která zahrnuje fotky olympijských vítězů, momentky z minulých her. V letošním případě jsme použili samozřejmě také propojení s Paříží 1924,“ popisuje. Detaily zatím prozradit nechce. „Ať sem mohou nakouknout jako první sportovci.“

První video z olympijské vesnice!!!

Ti do vesnice poprvé vkročí ve čtvrtek 18. července. Nachystaná je tu pro ně velká posilovna. „Tradičně taky velká jídelna,“ říká Doktor. Nechybí ani posezení u řeky Seiny. „A bude tu i řada stánků s drobným občerstvením, které jsou udělané v klasickém francouzském stylu. To je také moc milý detail.“

líbil se ti článek?