Pocta sportovní legendě. Před vstupem do Českého domu v Paříži bude stát socha Věry Čáslavské od Davida Černého

Český dům
Český dům
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Monumentální, téměř deset metru vysoká, dynamická socha v barvách české trikolory. Tři měnící se gymnastické figury legendární české sportovkyně budou nepřehlédnutelným symbolem pro všechny návštěvníky Českého domu v pařížském parku La Villette. Autorem sochy je David Černý, jehož díla zdobila České domy v Londýně 2012 i Riu 2016. Pocta Věře Čáslavské bude k vidění od 26. července, kdy se Český dům v Paříži slavnostně otevře. Poslední vstupenky na zahájení jsou pro veřejnost dostupné pouze v online předprodeji na webu Českého domu.

Je symbolem pohybů gymnastky a zároveň odkazem na sportovní úspěchy i životní postoje Věry Čáslavské, sedminásobné olympijské vítězky. „Paní Věra byla úžasná osobnost. Skvělá sportovkyně, ale hlavně báječný člověk, se kterým byla radost trávit čas, protože na každého přenesla své nadšení. Milovala sport a fandila všem sportovcům. I proto ji chceme znovu připomenout – našim fanouškům i celému světu,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Socha je vyrobená z nerezové oceli, váží 7,5 tuny a sahá do výšky přes 9 metrů. Jednotlivé části putovaly z Česka do Paříže ve třech kamionech a na místě ji bude tým techniků stavět a ladit do posledních detailů celý týden. „Velice dlouho jsme pracovali na poměrně složité technologii pohybu,” komentuje své dílo David Černý, které je rozpohybované soustavou elektrických pohonů a komplikovaným programem. „Pohyb sochy využívá princip kardanova závěsu, kdy středová část má volnost otáčení ve všech třech osách karteziánské soustavy. Až se socha dá do pohybu, bude to impresivní. Je to krásna mechanická hra, svým způsobem stejně půvabná jako figury, které svým tělem dokázala Vera vykouzlit,” popsal David Černý.

"Věra Čáslavská milovala sport a fandila všem sportovcům. I proto ji chceme znovu připomenout – našim fanouškům i celému světu."

Klikující londýnský autobus a Zátopkovy nohy

Umělecké dílo pořídila česká investiční skupina Rockaway Capital, která zprostředkovává rovněž dopravu a instalaci sochy před vchodem do Českého domu v Paříži. „Mám velkou radost, že můžeme být součástí tohoto jedinečného projektu a podpořit současné české umění na mezinárodní scéně. Socha od Davida Černého, kterou představil poprvé na festivalu Colours of Ostrava a která bude později vystavena v centru Prahy pro veřejnost, obohatí nejen prostor Českého domu během olympijských her, ale zároveň posílí kulturní vazby. Věřím, že socha přitáhne pozornost návštěvníků a stane se symbolem naší kreativity a inovačního ducha,“ řekl Jakub Havrlant, CEO a zakladatel Rockaway Capital.

Spolupráce Davida Černého s Českým olympijským výborem v rámci umění v Českém domě trvá už od roku 2012, kdy v něm návštěvníky při olympijských hrách v Londýně vítal Klikující autobus. Na něj navázala instalace Zátopkovy nohy, která v roce 2016 propojovala olympiádu v Riu s fanoušky v Praze a olympijském parku na Lipně. „Dlouhodobě propojujeme sport a umění, protože k sobě patří jako součást olympijského principu jednoty tělesné krásy i duchovní dokonalosti,“ dodal Jiří Kejval. „Proto v Českém domě bude také k vidění ukázka z výstavy Art Grand Slam – Uvnitř pohybu, která probíhá v době olympiády v Českém centru v Paříži,” doplnil. Slavnostní otevření Českého domu proběhne v pátek 26. července od 16 hodin. Vstupenky jsou dostupné pouze online v předprodeji na webu Českého domu, a navíc v omezené kapacitě, jejich zakoupení na místě nebude možné.

líbil se ti článek?