Plout pod Kristem je jako nějaké vyšší znamení, říká Josef Dostál

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V Londýně byl nejmladším členem čtyřkajaku, který získal bronzové medaile. Teď chce třiadvacetiletý Josef Dostál cenný kov i ze singlu. Dvoumetrový milovník rapu si proto pořídil i speciální loď do vysokých vln, které se můžou na laguně v Riu objevit. „Jednou jsem kvůli vlnám nepostoupil do finále mistrovství Evropy, tak jsme s výrobcem vymysleli tuhle loď,“ říká. Překvapit by ho tak v cestě za dalším olympijským úspěchem nemělo už nic.

Speciální plavidlo je o pět centimetrů vyšší, což je podle Dostála dostatečný rozdíl. I když ho zatím v závodě nikdy nepoužil, je možné, že se tak stane právě v Riu. Vlny už pořádně potrápily české skifaře a i v minulých dnech se z hladiny zjevovaly „čepice“, ve vodácké terminologii vlny přeskakující šířku lodi.

I přes veškeré složitosti ale Dostál našel na závodnické laguně pozitiva. „Jedná se spíš o jezero než kanál a jsou tam méně regulérní podmínky. Je to tam ale krásné. Vždycky, když jedu, tak nad sebou vidím Krista, to je jako nějaké vyšší znamení,“ říká český kajakář. „Byl jsem na olympiádu hodně nervozní a natěšený, teď už to trochu opadlo. Už bych rád startoval a ukázal, co ve mně je,“ říká Dostál.

Strach z klimatizace

Na přiměřenou vlnu se tak naladí přesunem do bytu poblíž kajakářské laguny. „Spalo se mi tam snad ještě lépe než ve vesnici,“ pochvaluje si Dostál. Byt se nachází v blízkosti slavné pláže Copacabany a kanoisté se mohou soustředit jenom na své výkony.

I když nejenom své – spolu s kolegy Havlem, Štěrbou a Trefilem bude Dostál obhajovat bronz z Londýna. Přístup k oběma disciplínám pak musí dokonale přepnout. „V singlu je člověk sám za sebe a když si to sám pokazí, nemusí se nikomu zodpovídat. Ve čtyřkajaku je hlavně potřeba jet stejně jako ostatní. Když člověk moc chce, může celou posádku rozhodit. To je větší zodpovědnost,“ srovnává.

Bronzový čtyřkajak nevydržel od Londýna pohromadě celou dobu. Po přehazování sestavy je ale nakonec znovu spolu a všechno funguje na jedničku. „Jakmile jsme do toho sedli ve starém složení, hned nám to začalo klapat,“ přesvědčuje Dostál. Jeho jedinou obavou teď před pondělní kvalifikací singlu zůstává nepříjemná brazilská klimatizace. „Všude je tady strašně moc chladno, což je docela o zdraví. Snad do těch závodů ještě nelehnu, což bych opravdu nerad,“ doufá Dostál.

Dostál postoupil do úterního finále na kilometrové trati. Třiadvacetiletý Čech suverénně vyhrál úvodní rozjížďku, v semifinále dojel čtvrtý a uhájil tak poslední postupové místo. Člen bronzového čtyřkajaku z olympiády v Londýně se na kilometru stal v roce 2014 mistrem světa, na loňském šampionátu byl druhý.

Pepa Dostál ukázal youtuberce Báře Votíkové, jak takový olympionik trénuje na závody a olympijské hry v Riu.

líbil se ti článek?