Pětinásobný šampion a sportovní obojživelník Metoděj Jílek: Zázrak na kolečkách

Zlaté příběhy
Zlaté příběhy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Je velkým talentem českého rychlobruslení. Někteří ho dokonce přirovnávají k Martině Sáblíkové. Na ledě získal juniorský titul vicemistra světa na trati 5000 metrů. A nyní Metoděj Jílek dokázal, že je více než dobrý i na kolečkách. V Itálii se účastní velice prestižních World Skate Games a už na nich ve své kategorii získal pět zlatých medailí a jedno stříbro!

Rychlobruslení na ledě je olympijskou disciplínou, ale mezi závodníky je často populární i jeho „sestřička na kolečkách“. Spousta rychlobruslařů ji bere jako zpestření letní přípravy. Metoděj ji ale považuje za zcela rovnocenné odvětví.

"Lední rychlobruslení jsem začal dělat hlavně kvůli možnosti dostat se na olympiádu, protože v kolečkovém bruslení bohužel tato šance není. Přesto se snažím rozvíjet v obou disciplínách, protože mě oba sporty naplňují a vzájemně se skvěle doplňují.“

Kolečkové brusle dělám odjakživa, je to sport, ve kterém jsem začínal a který mě vždycky bavil

Svá slova potvrzuje i v závodech. V únoru v japonském Hačinohe skončil o pouhé čtyři setiny mimo stupně vítězů na trati 1500 metrů, ale na „pětce“ už na ledě slavil světové juniorské stříbro.

Nadstandardní formu potvrzuje i na probíhajících letních World Skate Games, kde už ovládl 5 ze 6 závodů do kterých nastoupil. Sprint na jeden kilometr, bodovací závod na 5 000 a 10 000 metrů, ve kterém dokonce vyhrál největším rozdílem v historii mistrovství světa. Další prvenství přidal v eliminačních závodech na 10 a 15 km a v neposlední v řadě i s parťáky ve štafetě. Ve svých 18 letech je tak už pětinásobným juniorským mistrem světa v kolečkových sportech.

„Skvělá umístění beru jako potvrzení toho, že se dá dosáhnout vrcholové úrovně na obou površích. Jak na ledě, tak na kolečkách. Největší radost mám nejspíše ze sprintu na jeden kilometr, jelikož to je velice nepředvídatelný závod, při kterém rozhoduje sebemenší chyba.“

A tu Metoděj neudělal. A to ani v bodovacím závodě, který se jede na podobném principu, jako některé disciplíny dráhové cyklistiky. Je nutné neustále bojovat o každou příležitost získat bod a běžné jsou i nepřehledné strkanice mezi závodníky. Metoděj ale v Itálii vyzrál na všechny nástrahy, včetně velice silné konkurence v podobě rychlobruslařů z Tchaj-wanu. V cíli pak triumfoval právě o jeden jediný bod.

Dokázal tak, že kontaktní závody má už i ve svém mladém věku v malíku. „Tyto aspekty závodů zvládám díky zkušenostem a tréninku, snažím se být co nejvíce soustředěný a předvídat pohyby ostatních, abych se vyhnul pádům. Je to o rychlých reakcích a dobré strategii.“

Je jisté, že toto mistrovství světa všech kolečkových sportů skončí pro náš talent úspěšně. Obecně si Metoděj tuto multisportovní událost, která se koná každé dva roky, nemůže vynachválit. „World Skate Games hodnotím velmi pozitivně. Organizace je na vysoké úrovni a atmosféra neuvěřitelná.“

Konkurence přijela obrovská, což je pro mě skvělá příležitost měřit se s nejlepšími a neustále se zlepšovat.

Všichni členové týmu včetně trenéra Matěje Pravdy věří, že další Metodějovy úspěchy přijdou brzy. „Tohle byl poslední Metyho šampionát a vůbec poslední závody v juniorské kategorii. A dopadlo to úžasně. Itálie ukázala, že přechod do seniorské kategorie nebude pro něj razantní změnou a doufáme v další světové úspěchy."

V příští sezóně se však Metoděj na úkor koleček zaměří více na ledovou plochu. I kvůli blížícím se zimním olympijským hrám v Miláně a Cortině. „Ano, mohu potvrdit, že Mety v následující sezóně upřednostní tréninkovou přípravu na rychlobruslařském ovále a zabojuje v kvalifikaci o olympiádu. I například proto, že jako junior nemohl na kolečkových bruslích usilovat v kvalifikaci o účast na Světových hrách v Chengdu, které Čína hostí příští léto."

líbil se ti článek?