Na světový šampionát kolečkových sportů do Itálie vyrazilo přes 100 českých sportovců

Ze světa
Ze světa
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Bitva o kvalifikační místa na Světové hry 2025 začíná. World Skate Games 2024 jsou mistrovstvím světa pro seniorské i juniorské sportovce ve 12 kolečkových sportech. Globální událost proběhne na jedenácti místech Itálie od 6. do 22. září a ti nejlepší sportovci z celého světa tu mají možnost si zajistit účastnická místa na Světové hry, které jsou často označované jako olympiáda neolympijských sportů. Pořadatelé mistrovství očekávají více než 12 000 účastníků včetně sportovců, trenérů a delegací ze 100 zemí světa a k tomu desetitisíce fanoušků.

Středem pozornosti mistrovství světa budou městské disciplíny jako je skateboarding, roller freestyle a scootering (freestyle koloběžky) nebo adrenalinové rychlostní sporty, jako je rychlobruslení, skate cross, inline alpine. Doplní je vzrušující týmové disciplíny – inline hokej, ring hokej (dvě a dvě kolečka vedle sebe), roller derby a ​​krasobruslení.

O medaile zabojuje i více než 100 členná česká výprava. Největší šance mají opět inline hokejisté, kteří na posledních hrách v Buenos Aires 2022 vybojovali mistrovský titul v seniorech a bronz v juniorech. Dále borci ve skateboardingu a scooteringu, stále se lepšící inline rychlobruslaři, zejména junior Metoděj Jílek (4 zlaté z ME 2024), nebo borci v disciplíně inline alpine.

Čeští sportovci budou mít zároveň možnost se kvalifikovat na Světové hry v čínském Čcheng-tu, které se uskuteční už příští rok v srpnu.

Dynamická, městská a zároveň udržitelná sportovní událost chce zaujmout zejména nové generace. Jak potvrdila olympiáda v Paříži, sporty na kolečkách jsou pro mladé lidi extrémně přitažlivé. Skateboarding se stal jedním z královských sportů, pokud jde o podporu publika na sociálních sítích.

Nebude to jen mistrovství světa kolečkového bruslení, ale skutečný festival mládeže.

V rámci jedné akce budou stovky závodníků soupeřit ve 12 různých sportech „Nebude to jen mistrovství světa kolečkového bruslení, ale skutečný festival mládeže,“ zdůrazňuje Sabatino Aracu, prezident Mezinárodní federace World Skate. „Každá akce se bude konat v srdci měst, uprostřed krás italského kulturního dědictví. Každou soutěž doprovodí moderní hudba, návštěvníci se můžou těšit na fanouškovská zázemí ´Fan Fests´, která poskytnou zábavu, koncerty a show a budou spojovat sportovce, fanoušky i místní komunity.“

Předchozí World Skate Games se konaly v Nanjingu (2017), Barceloně (2019) a Buenos Aires (2022).

sledujte a fanděte českým sportovcům! Aktuální informace najdete na webu České unie kolečkových sportů a jejích sociálních sítích Facebooku nebo Instagramu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Czech Skate (@czech_skate)

Veškeré aktuální informace a výsledky na: https://www.worldskategamesitalia2024.org. Livestream můžete sledovat na: www.worldskate.tv

líbil se ti článek?