vjsnrmem

Originální fanfáry pro české sportovce připravil mladý skladatel

Český dům
Český dům
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Věnuje se fotbalu, tenisu a taekwondu, ve kterém jako teenager závodil i na reprezentační úrovni. Jeho největší vášní je ale hudba, kterou studuje na jedné z nejprestižnějších škol na světě – na londýnské Royal College of Music. Třiadvacetiletý Jan Pospíšil propojuje svět sportu a hudby díky fanfárám, které ve spolupráci s Jihočeskou filharmonií nahrál pro Olympiádu dětí a mládeže i pro Český dům v Paříži.

„K olympismu patří princip jednoty tělesné krásy i duchovní dokonalosti. Proto rádi spolupracujeme se sochaři, malíři, fotografy a nechceme opomíjet ani hudbu. Pro olympijské hry v Tokiu jsme vytvořili s rapery Paulie Garandem a Restem olympijský track Stamina, teď jsme se naopak vydali cestou spíše klasické hudby,” řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Mladý skladatel spojil síly s Jihočeskou filharmonií

Jan Pospíšil vytvořil hudbu s tématem olympijské Paříže pro videa Českého olympijského výboru a fanfáry pro vítání medailistů v Českém domě. Jeho hudba zní i na medailových ceremoniálech na Olympiádě dětí a mládeže.

„Výsledek se nám tak líbil, že jsme se rozhodli zapojit další tvůrce. Proto jsme oslovili dalšího mladého hudebníka Matyáše Adámka, aby nám společně s Janem Pospíšilem pomohl  vytvořit audiobanku. Rádi abychom navázali spolupráci s dalšími hudebníky napříč žánry,” dodal Jiří Kejval.

Českým domem na OH v Paříži se ponesou fanfáry od Jihočeské filharmonie a Jana Pospíšila 🎻

Pro Pospíšila byla práce pro Český olympijský výbor výzvou. „Dělat první kroky jako profesionální skladatel s dosahem na olympiádu v Paříži je splněný sen. Sport je nedílnou a často velmi podceňovanou součástí našich životů, která má potenciál nejen spojit národy a lidi po celém světě, ale i zlepšit život každého z nás. Je mi proto tou největší ctí, že se mohu pokusit svou hudbou takto důležitou věc podpořit.”

Pospíšilovu hudbu nahrála Jihočeská filharmonie, která se představila i na zahájení Olympiády dětí a mládeže. „Během olympijských her budeme několik dnů s naším kvintetem v Českém domě v Paříži, což je skvělá příležitost prezentovat nejen klasickou hudbu na místě, kde to není zcela obvyklé,” uvedl ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Klasika i rap

Sport přináší emoce – stejně jako hudba. Proto se na akcích a projektech Českého olympijského výboru můžete potkat na jedné straně s Adamem Mišíkem, Benem Cristovao nebo kapelou Mirai a na druhé straně s houslistou Jaroslavem Svěceným či hornistou Radkem Baborákem. V Českém domě v Paříži budou hrát Dj Forrest Pine a Dj Manene.

ČESKÝ DŮM V PAŘÍŽI! 🔥 Místo, kam musíš! 😝
(0:34)

Track Stamina vytvořený pro Český olympijský tým pro hry v Tokiu je nyní součástí spotu Jeden za všechny, všichni za Paříž!, který vznikl pro letošní hry.

„Část sportovců své kvalifikační úspěchy pro hry do Paříže sdílela spolu s touto hudbou. Ujala se jako neoficiální hymna našeho týmu a používá se i dva roky po svém vzniku, provází sportovce na trénincích a pouštejí si ji jako motivační,” řekl Tomáš Houska zodpovědný za digitální komunikaci ČOV.

Výzva pro další umělce

S hudbou Jana Pospíšila a Matyáše Adámka se fanoušci setkají při sledování videí na czechteam.tv. Pětadvacetiletý Adámek, vášnivý běžec, který hrával hokej a plážový volejbal, studoval na Catalyst Institute for Creative Arts v Berlíně. S kapelou Island Mint, jejímž je frontmanem, vyhráli prestižní soutěž Czeching a reprezentovali Česko na show case festivalu Eurosonic v Nizozemsku.

„Hudba je zásadní součástí videí, má ohromný vliv – u sportovního obsahu obzvlášť. Zároveň  to bývá často poslední věc, která se řeší. Natočí se video, řeší se produkce, kamery, grafika a pak se použije hudba z audiobanky, kterou jsme slyšeli už stokrát,“ dodal Tomáš Houska. „Hudba našich autorů se využívá velmi málo. Z procesních důvodů, právních nebo si videotvůrci myslí, že to bude finančně drahé. Chtěli bychom to prolomit. A zároveň vyslat vzkaz zavedeným i začínajícím tvůrcům – pojďme spolupracovat.”

Do audiobanky ČOV poskytli hudbu například Kenny Rough, Eddie Stoilow, Petr Šťovíček, Martin Starý, Dj Manene, Dj Forest Pine. „Budeme rádi, když se zapojí další umělci. Stačí nám napsat na adresu: mediahouse@olympic.cz a poslat ukázky,” dodal Houska.

líbil se ti článek?