Olympijské příběhy v Národním muzeu! Výstava oživuje vzpomínky na úspěchy českých sportovců

Česká olympijská akademie
Česká olympijská akademie
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Chcete vidět bronzovou medaili šermíře Jiřího Berana a nástupovou kolekci od Jana Černého? A co třeba první olympijskou pochodeň z Berlína 1936? Nebo vás víc lákají historické artefakty v podobě pravidel a programů olympijských soutěží či modely stadionů? To vše, a ještě spoustu dalšího, můžete až do konce září příštího roku vidět na výstavě Olympijské příběhy v Nové budově Národního muzea v Praze.

Výstava mapuje úspěchy českých sportovců od jejich účasti na olympijských hrách v Londýně v roce 1908 až po ty letošní ve Francii. „ Výstava je oslavou všech českých sportovců, kteří reprezentovali naši zemi nejen v Paříži, ale i na všech předchozích hrách. Je připomínkou jejich úsilí, odhodlání a sportovního ducha. Je také poděkováním všem, kteří se na přípravě a účasti našich výprav podíleli a přispěli k tomu, že jsme mohli být svědky těchto nezapomenutelných okamžiků,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Beranovu bronzovou medaili v listopadu vystřídá stříbrná, kterou vybojovala paralympijská lukostřelkyně Šárka Pultar Musilová. Vedle nich však stálou expozici tvoří například bronz prvního československého olympijského vítěze Bedřicha Šupčíka z roku 1924 nebo medailová kolekce Emila Zátopka i stříbro Dany Zátopkové z her v Římě.

Výstava je oslavou všech českých sportovců, kteří reprezentovali naši zemi nejen v Paříži, ale i na všech předchozích hrách. Je připomínkou jejich úsilí, odhodlání a sportovního ducha.

Dále se mohou návštěvníci těšit na Cenu Jiřího Gutha Jarkovského, která je od roku 1934 nejvyšším tuzemským oceněním pro osobnosti z oblasti sportu a olympismu. Nejčerstvějšími držiteli devětadvacetikilové plastiky sochy bohyně vítězství Niké jsou plážoví volejbalisté Ondřej PerušičDavid Schweiner, v minulosti si ji potěžkali i judista Lukáš Krpálek nebo snowboardistka Ester Ledecká.

Národnímu muzeu se podařilo získat také například sto let starý reprezentační dres fotbalisty a olympionika Paula Mahrera a k vidění jsou i dopisy od fanoušků krasobruslařce Hance Maškové z období její účasti na hrách v Grenoblu 1968. Celá výstava je pak doplněna projekcí z archivu Mezinárodního olympijského výboru.

„Olympijské příběhy jsou za poslední čtyři roky už třetí výstavou, kterou Národní muzeum pořádá společně s Českým olympijským výborem. I díky této spolupráci se nám podařilo shromáždit unikátní zápůjčky, ale představíme také jedinečné předměty ze sbírek Národního muzea, které budou mnohdy vystavené poprvé v historii. Poklady z našich sportovních sbírek, které obsahují přes 40 tisíc předmětů, patří k nejvýznamnějším v Evropě,“ uzavřel generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

líbil se ti článek?