Olympiáda, to není jen Paříž. Kde se všude bude sportovat?

Airbnb
Airbnb
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Když se řekne olympiáda, tak se letos většině lidí vybaví Paříž. Ale pozor. Můžete se podívat na hry, a přitom vůbec nemusíte navštívit hlavní město Francie. Velkolepá sportovní událost bude probíhat i na dalších místech země trikolóry. A dokonce i mimo ni. Jedno sportoviště je od města na Seině vzdálené přes 15 tisíc kilometrů. To je nejvíce v dějinách her.

1) Châteauroux

Malebné francouzské městečko, která má lehce přes 40 tisíc obyvatel a leží v regionu Centre-Val de Loire. Narodil se v něm herec Gérard Depardieu a je sídelním místem vysoké školy se dvěma fakultami a akademie umění. Historie tam na člověka dýchá z každého zákoutí. Už v roce 920 tam stál klášter. Tamní hrad se zachoval do dnes a je jednou z hlavních pamětihodností oblasti.

A právě v tomto městě se budou odehrávat všechny střelecké soutěže her 33. letní olympiády. V Châteauroux se totiž nachází vysoce moderní střelecké centrum, které zahrnuje sportoviště jak na brokovou střelbu, tak na disciplíny s puškou a pistolí. Areál byl otevřen už v roce 2018 a patří mezi největší v Evropě svého druhu.

ČESKÝ DŮM V PAŘÍŽI! 🔥 Místo, kam musíš! 😝
(0:34)

Châteauroux je vzdálené asi 2 hodinky vlakem od Paříže a během her bude zajisté klidnější než francouzská metropole. Pokud tedy nejste fanoušci velkého olympijského shonu a chcete atmosféru spíše pozvolna vnímat, je tato destinace ideální volbou. A kdo ví? Třeba na místě oslavíte i nějakou tu medaili českých střelců, kteří tradičně budou patřit mezi opory naší výpravy.

2) Lille

Pokud chcete být Paříži doslova na dohled, ale přesto už v jiném městě, je pro vás olympiáda v Lille naprosto ideální volbou. Pouhá hodina vlakem. Takže stačí nasednout a hned jste v centru dění.

Lille je velké město. Celá aglomerace má více obyvatel než Praha. Mají tři univerzity a pochází odtamtud Charles de Gaulle.

Zejména se ale na jeho předměstí Villeneuve-d’Ascq nachází Stade Pierre-Mauroy. Vysoce moderní multifunkční sportovní aréna, která bude hostit olympijské turnaje v basketu a házené. Stadion je nadčasový. Během 30 minut umí zatáhnout střechu a z venkovní podívané se stane uzavřená hala.

Areál už hostil spoustu velkých sportovních akcí minulosti. Finále Davis Cupu, zápasy fotbalového Eura, mistrovství Evropy v basketu nebo mistrovství světa v házené. Na stadionu už koncertovala i Rihanna anebo Depeche Mode.

3) Bordeaux

Přístavní město na jihozápadu Francie při ústí řeky Garonny do Atlantského oceánu. Bohatá historie, skvělé víno, ideální na letní dovolenou. Tak proč ji nespojit i s návštěvou olympiády?

Bordeaux Stadium je domovem klubu FC Girondins de Bordeaux a bude hostit zápasy fotbalového turnaje. Sportovat se tam tak bude ještě před oficiálním zahájením her.

4) Marseille

Pokud máte léto spojené s mořem, Marseille je ideálním místem. Netřeba představovat jeden z největších přístavů v Evropě. Metropole na jihu Francie je druhým největším městem v zemi s pamětihodnostmi, jejichž historie sahá až do 5. stolení našeho letopočtu. Vieux-Port, tedy starý přístav, pak sloužil jako hlavní uzel evropského obchodu již od středověku.

A námořním centrem bude Marseille i po dobu her. Bude se zde totiž odehrávat celá olympijská regata. Všechny jachtařské disciplíny se budou konat na více než 17 tisících čtverečních metrech Lvího zálivu. Posádky pak budou vyplouvat z mariny Roucas-Blanc, která pojme až tisíce fanoušků tohoto krásného sportu. Pevně věříme v příznivý vítr hlavně pro naše reprezentantky, které se regaty zúčastní.

5) Teahupo’o

Pokud by se pořádal konkurz na nejkrásnější olympijskou destinaci, Teahupo’o zkrátka musí skončit mezi prvními. Novým sportem her je letošní rok mimo jiné surfing. A když organizátoři hledali, kam umístit konání všech pěti disciplín, vybrali v rámci svého závislého území známý ostrov ve Francouzské Polynésii – Tahiti.

Jedná se patrně o nejexotičtější místo konání her v jejich více jak 100 let dlouhých dějinách. A zažít surfařské závody právě v tomto ráji Pacifiku, bude jistě nezapomenutelné.

Teahupo’o bylo dějištěm již mnoha velkých závodů zejména pro své příznivé podmínky. Jsou tam zkrátka skvělé vlny. Olympiáda pak rozhodně nijak nezasáhne do místní kultury a prostředí. Veškeré zázemí pro sportovce a fanoušky bude vyrobeno z přírodních materiálů a v designu původní domorodé vesnice. Vše, co se nevyužije pro nadcházející závody World Surf Championship Tour, bude použito jako sociální bydlení pro místní komunitu.

Pořád jsou volná místa!

Na všech uvedených místech stále seženete ubytování přes platformu Airbnb. Destinace jsou vhodné pro perfektní letní odpočinek. A samotná olympiáda? Jako třešnička na dortu.

Dřív jsem vyhulil start a pak jsem se to snažil pálit, co to šlo | MARTIN FUKSA
líbil se ti článek?