Odměna k úspěchu je stejná pro olympioniky i paralympioniky

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Sport je jenom jeden, a tak olympijští i paralympijští medailisté získají ke svým úspěchům také stejné finanční odměny od Národní sportovní agentury. Pro hry v Paříži 2024 je i jasně dané ocenění pro členy realizačních týmů sportovců. „Hlavní motivací jsou pro všechny sportovní úspěchy, ale je dobře, že máme důstojné finanční odměny pro medailisty i ty, kdo jim pomáhají,“ řekl Ondřej Šebek, předseda Národní sportovní agentury.

Výše odměn zůstává stejná jako při posledních hrách v Tokiu či Pekingu. Vítězové v individuální kategorii získají 2,4 milionu korun, stříbrní medailisté 1,8 milionu a bronzoví 1,2 milionu. Nejlepší dvojice si rozdělí 3 180 000 korun.

„Pro nás je důležité, že odměny jsou už delší dobu tytéž pro olympijské i paralympijské reprezentanty. Většina našich paralympioniků je totiž již integrována v klasických sportovních svazech, kde musejí plnit stejné podmínky a nastavení jako olympionici,“ uvedl Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru.

Jsem velmi rád, že se myslí i na ty, kdo se významně podílejí na úspěších a skvělé reprezentaci našich sportovců.

Oproti posledním hrám však vláda schválila i pevně dané odměny pro realizační týmy olympijských a paralympijských medailistů – tedy pro trenéry, fyzioterapeuty či servisní pracovníky – a to ve výši 800 000 korun pro tým. „Jsem velmi rád, že se myslí i na ty, kdo se významně podílejí na úspěších a skvělé reprezentaci našich sportovců,“ mínil Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Na olympijských hrách v Paříži bude od 26. července za Česko bojovat o úspěch 113 reprezentantů ve 23 sportech. Na paralympijských hrách se představí od 28. srpna nejméně 31 českých sportovců. „Doufám, že budeme mít v Paříži co nejvíc důvodů k radosti. Všem sportovcům držím pěsti,“ dodal Šebek.

líbil se ti článek?