Nejstarší sportovec výpravy. Šermíř Beran jede na své druhé olympijské hry

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vyhrál první kvalifikační turnaj v kolumbijském Cali a přiblížil se svému snu. Další účasti pod pěti kruhy. Startoval už v Riu 2016, kde skončil na 33. místě. A díky skvělému výsledku z Jižní Ameriky se zařadil mezi žhavé adepty na postup mezi nejlepší kordisty světa. Cesta k cíli ale úplně jednoduchá nebyla.

Před rozhodujícím turnajem se držel na druhé postupové pozici podle žebříčku. Na posledním podniku už ho mohli ohrozit pouze tři borci. Jeden z nich, Belgičan Loyola, Jirku těsně porazil 10:9 v prodloužení a nadechnul se k velké jízdě. Dostal se až do finále. V ten moment měli oba borci na tisícinu stejně bodů. Při rovnosti ale rozhodovalo nejlepší umístění v sezoně.

Jiří Beran v Cali vyhrál. Loyola musel tím pádem taky, ale své finále prohrál a skončil tak druhý. A tak mohla odstartovat česká radost.

V Riu se při jednom ze zápasů zachoval jako pravý rytíř. Sám opravil rozhodnutí rozhodčích a nechal tak připsat bod svému soupeři. Za tohle gesto pak získal hlavní cenu Českého klubu fair play. I když pro Jirku to bylo zcela přirozené. „Pro mě to byla normální věc. Tak by to mělo být nejen ve sportu, ale i v životě, i když ve sportu je to asi normálnější“, zhodnotil Beran následně svůj čin.

Gesto fair play pro mě byla normální věc. Tak by to mělo být nejen ve sportu, ale i v životě.

A osud mu to celé vrátil. Právě v tom těsném finiši olympijské kvalifikace, který nakonec vyzněl v jeho prospěch. V Paříži je nejstarším sportovcem naší výpravy. Navíc se společně se svými reprezentačními kolegy bude účastnit i týmové soutěže. Účast v klání družstev získalo Česko po dlouhých 32 letech. Paříž tak bude pro český šerm doslova nabitá. A třeba nakonec i medailová.

líbil se ti článek?