Nejhlasitější fanoušci na ODM? Možná ti z Moravskoslezského kraje

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Pro patnáct sad medailí si ve čtvrtek na atletický stadion přišli ti nejlepší v běžeckých i technických disciplínách. Moravskoslezské barvy se neztratily, i když poslední soutěžní den žádnou medaili nikdo nezískal. Na Sokolském ostrově jasně dominovali jejich fanoušci, kteří by si prvenství rozhodně zasloužili.

Když se v pravé poledne do bloků postavil Alexandr Benda v první dráze a jeho týmový kolega Matěj Imrich v sedmé, tak začalo mohutné povzbuzování. Ve finálovém běhu na šedesát metrů překážek mladších žáků měl Moravskoslezský kraj hned dvojnásobné zastoupení. Z hlediště chlapcům v šedém dresu fandila velká skupinka fanoušků a sportovců s písmeny „MSK“ na hrudi.

„Kluci, pojďteeee,“ křičel jeden z týmových kolegů, který už si své závody odběhl, a měl tak čas podporovat své kamarády. Spolu s nimi netrpělivě čekal na výstřel ze startovní pistole. Když padl, začalo i mohutné povzbuzování. A právě to možná Matějovi a Alexandrovi pomohlo. Po prvních metrech se dostali na přední příčky, ale postupně se začali propadat a cílem proběhli na šestém a sedmém místě.

„Alex měl fakt dobrý start, škoda té druhé části,“ komentoval výkon jeden z kamarádů, který ke sprinterovi hned v cíli přiběhl. Sám reprezentant novojičínské atletiky byl i přes sedmé místo se svým výkonem spokojen. „Myslím, že techniku na startu mám dobrou. Ale na koncovce musím ještě zapracovat,“ hodnotil své finálové vystoupení Alexandr Benda. „Celý týden se mi tu běhalo skvěle, jsem rád, že vyšlo aspoň finále na šedesát metrů překážek. Ještě jsem tam mohl být s Matějem, to je skvělý,“ hlásil po doběhu, za který si se svým kolegou vysloužil od diváků bujarý potlesk.

Vysoké decibely bychom naměřili i na druhé straně stadionu. Fanouškům zde byla dokonce tribuna malá. U finále starších oštěpařů postávali i podél dráhy. Mezi nimi byli i žáci českobudějovických škol, kteří si ze sedmnácti finalistů vybírali své favority. Mezi ně patřil i Vít Šabatka, který byl nakonec jediným zástupcem Moravskoslezského kraje. Házet měli původně ve dvou, ale držitel bronzu z minulé ODM, Stanislav Jabůrek, do finále nenastoupil.

„Jsou to frajeři, že tak hážou,“ znělo z hloučku žáků z mateřské školy. Po této pochvale byly slyšet i různorodé citoslovce doprovázející let oštěpu. „Wow!“, „Jee!“

Finále ovládl Sebastián Andrejev z Kraje Vysočina, který své soupeře přehodil hned prvním pokusem, který měřil 54 metrů a 18 centimetrů. Hned několik oštěpařů si vylepšilo svá osobní maxima, délky hodů se pohybovaly kolem pětačtyřiceti až pětapadesáti metry. Na takový výkon ale Vít Šabatka nedosáhl. Oštěp poslal na hranici 39 metrů a 24 centimetrů a do užšího finále se tak nepodíval.

Opavský atlet sice odcházel z oštěpařského sektoru se svěšenou hlavou, ale diváci ho smutnit dlouho nenechali. „Dobrý to bylo, nevadí,“ volala jedna z fanynek.

Autorka: Eliška Halamíčková

líbil se ti článek?