Náročná cesta za úspěchy. Plavkyně Trněná sbírá medaile i po vážném zranění

ODM 2024
ODM 2024
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Překonala vážné zranění a vrátila se ještě silnější. Po vynucené pauze získala titul mistryně republiky a teď k němu na Olympiádě dětí a mládeže přidala zatím zlato a dva bronzy. Jasmína Trněná z Vysočiny má nejen formu, ale i sebevědomí. Děkovat může své mamince, která ji přivedla k plavání. A teď ji jako trenérka posouvá k medailím a dalším úspěchům.

Nadějná plavkyně Jasmína Trněná sbírá medaile už na druhé Olympiádě dětí a mládeže. Minule brala bronz, letos přišla bojovat o vyšší umístění. „Zatím je to tady mnohem lepší, nejen zahájení bylo větší a hezčí, ale i já se cítím líp. Před dvěma lety jsem ještě nebyla na vrcholu, teď jsem sebevědomá a vím, že můžu vyhrát,“ věří si Jasmína.

Lepší medailovou bilanci než loni měla už po druhém dní. Nakonec ji cinkaly na krku čtyři medaile. První bronz ji přinesla štafeta, ve stejném složení přidala i zlato. Další bronz si vyplavala sama na stovce kraula, na poloviční trati získala stříbro. Jasmína Trněná tak rozšířila svou sbírku úspěchů o čtyři olympijské medaile.

Cesta na Olympiádu dětí a mládeže však pro ni byla náročná. Zásadní komplikací v přípravě Jasmíny Trněné zavinilovážné zranění. Před třemi měsíci si natrhla vazy v koleni. „Sedmnáctého března v šest hodin,“ vybavila si naprosto přesně.

„Doktoři dlouho nevěděli, co jí je. Nejdříve si mysleli, že je to podvrtnuté koleno, pak meniskus. Přes známosti jsme naštěstí sehnali magnetickou rezonanci už za dva dny. Jasmína byla připravena na operaci, když nám přišla zpráva, že to jsou utržené vazy v koleni. Přišli jsme na to ale až po dvou týdnech, doktorům se nechtělo věřit, že s tím mohla chodit. Jak má Jasmína hodně svalů, tak jí vazy držely,“ dodala trenérka a mamka Kateřina Trněná.

Pro spoustu sportovců to může být fatální zranění, Jasmína se však nevzdávala a naopak se snažila, aby se rychle dostala zpátky do bazénu. „Je velký dříč. Poslouchala fyzioterapeuta a cvičila každý den. O dva měsíce později se postavila na start mistrovství republiky v Olomouci. Bylo to neuvěřitelné, když vyhrála první medaili.”

Poznejte plavkyni Barboru Seemanovou!

Na olomouckém mistrovství předvedla nevídaný finiš. Posledním bazénem předstihla Emu Zatloukalovou a stáhlaněkolika metrovou ztrátu. Tuto strategii využila i na ODM, první den však stačila jen na čtvrté místo. „Já mám vždycky dobré závěry, každý to o mně ví. Tentokrát to ale nevyšlo, i to se stává,“ dodala Jasmína.

K plavání se dostala už jako malá. „Voda je pro mě život. Už od narození jsem ve vodě, mamka nás topila,“ směje se Jasmína. „Nikoho jsem netopila, jen jsem ji po narození položila do vaničky a potopila i hlavičku, abych ji umyla. Všichni na sále byli trošku v šoku,“ směje se máma.
Pro Jasmínu to byl první kontakt s vodou, ale rozhodně ne poslední.

Neúspěch z Tokia nás motivoval, Paříž je naše druhá šance | ONDŘEJ PERUŠIČ & DAVID SCHWEINER

U Trněných plavou skoro všichni. I starší sestra Leontýna byla v roce 2017 na ODM, medaili však nezískala. Úspěchy totiž sbírá hlavně na delších tratích. „Třeba na 15 nebo 20 kilometrů. To se plave na rybníce, ona už skoro jinde neplave. Já mám taky titul z otevřené vody na 5 kilometrů, ale mám radši bazén. Já jsem spíš sprinter. Jsem jediná z rodiny, i brácha má radši delší závody,“ popisuje Jasmína.

Zásadní vliv na Jasmínin vztah k plavání má jednoznačně mamka Kateřina Trněná. Nejenže ji od malička vede k plavání, ale hlavně je její trenérkou. Vztah mají vřelý. Klíčem je oddělovat role v bazénu a doma: „Mamka je důležitou součástí našeho týmu. V bazénu ji beru jako trenérku, doma ji beru jako mámu. Je to mnohem lepší než mít někoho cizího.“

Autorka: Veronika Čižinská

líbil se ti článek?