Nadějného střelce nabudilo setkání s Kosteleckým. Po jeho vzoru sní o velké olympiádě

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Finále sportovní pistole dorostenců nabídlo napínavý souboj. Reprezentant Moravskoslezského kraje Filip Čupka se sice držel v popředí, ale na medaile nakonec nedosáhl a skončil čtvrtý. „Za start na ODM jsem i tak strašně rád, je to pro mě čest,” říkal po závodě. Do něj ho inspirovalo také setkání s olympijským vítězem v trapu Davidem Kosteleckým, které mu umožnila Česká olympijská nadace.

Dlouho to v pondělním finále vypadalo na lepší umístění. V prvních dvou sériích po pěti výstřelech byl na druhém a třetím místě. V první části eliminace, ve které po každých dvou individuálních výstřelech vypadává sportovec na poslední místě, se nejhůř objevil na třetí příčce.

Po chybě rozhodčích, kteří zahlásili neplatné přerušení, ale zaváhal. Jako jediný vystřelil i po ohlášené stopce a chvíli to vypadalo na diskvalifikaci. „Já jsem se akorát podíval na časomíru, která pořád běžela. Navíc rozhodčí neřekli „vybít“, takže jsem věděl, že jsem v pohodě a můžu vystřelit,“ vysvětloval situaci.

Navzdory slibným výsledkům v předchozích částech skončil čtvrtý. „Byly tam chyby, které by tam už vůbec být neměly. Nebudu lhát, strašně mě to mrzí. Mám ale radost, že jsem to nepustil dřív a dál bojoval,“ reagoval bezprostředně.

Největším úspěchem rodáka z Ostravy je letošní mistrovství Evropy v Osijeku, kde byl členem stříbrného družstva juniorů ve sportovní pistoli. Z účasti na ODM je ale stejně nadšený. „Být tady je pro mě velká čest. Zatím je to nejprestižnější závod, na kterém jsem byl. Beru to jako klasickou olympiádu a přípravu na mou, snad budoucí,“ radoval se.

#ODM2024 | Střelba | 25. 6. 2024

Filip Čupka patří mezi mnoho dalších mladých nadějných sportovců, které podpořila Česká olympijská nadace. Před třemi lety se díky ní osobně setkal s dvojnásobným olympijským medailistou Davidem Kosteleckým. Vítěz z Pekingu 2008 a stříbrný střelec z Tokia 2020 v trapu představil Filipovi jinou disciplínu, než na kterou je zvyklý. Pistoli na jeden den vyměnil za brokovnici a zkusil si disciplínu skeet.

„Bylo to úžasné. David je milý člověk, kterého těšilo moje nadšení do střelby,“ zavzpomínal. Zkušeností, které si ze společného tréninku odnesl, si moc váží. Kostelecký je jedním z jeho největších vzorů, ke kterým se obrací pro inspiraci. „Setkání mě motivovalo, abych pokračoval a jednou se dostal i na profesionální úroveň. Člověka povzbudí už jen nadšení a štěstí, které s Davida vyzařuje. Navíc do střelby dává opravdu maximum,“ shrnul Filip.

Po nevydařeném závodě smutnit nemusí. Už ve středu se spolu s Karlou Loslovou v týmové soutěži pokusí medaile získat. Karla už jednu má, ve sportovní pistoli dorostenek se umístila na druhé pozici. „Byla jsem ve stresu, ale medaili jsem chtěla, tak jsem si pro ni šla,“ shrnula po finále. „S Filipem každý trénujeme v jiném klubu, ale jsem ráda, že do týmové soutěže půjdeme spolu. Myslím si, že máme reálnou šanci na medaili.“

Autorka: Eliška Halamíčková

Poznejte sportovního střelce Jakuba Tomečka!

Že střelba není fyzicky náročná? Na tréninku nazvedám tuny | JAKUB TOMEČEK
líbil se ti článek?