Lurdes Gloria Manuel jede na olympijské hry do Paříže rozvíjet svůj velký talent

Cesta za snem
Cesta za snem
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Narodila se v Ostravě, ale už ve dvou letech se s rodiči přestěhovala do Tábora. Začínala s gymnastikou a v 8 letech objevila, že zkrátka rychle běhá. Nyní patří mezi největší talenty českého sportu a v 19 letech pojede svou rodnou zemi reprezentovat na olympiádu.

Lurdes Gloria Manuel pojede v 19 letech reprezentovat Česko na olympijské hry! 🇨🇿 🥰

Lurdes Gloria Manuel, ale všichni ji říkají zkráceně Lu. Pochází ze sportovně laděné rodiny. Její táta hrál fotbal, basketbal, provozoval bojová umění a byl velice všestranný. Maminka dělala na škole atletiku a Lu i její sourozence oba vedli od mala ke sportu. Jako dítě Lu běhala delší tratě a sprinty. Patnáctistovku a šedesátku. Jednou pak trenéry napadlo, že nejvhodnější bude zkusit něco mezi. A tak se vrhla na čtyřstovku, získala na ní první mládežnické medaile a zjistila, že distance 400 metrů bude jejím osudem.

Ještě donedávna si vůbec neuvědomovala, že by se mohla do Paříže podívat. Jenže vloni šla její výkonost prudce nahoru, a tak začal pomalu počítat, jaké místo ve světovém žebříčku by jí mohlo na kvalifikaci stačit. Analyzovala časy, plánovala závody. A pak přišla Zlatá tretra a běžecká exploze. Splněný A limit pro účast na olympiádě a jeden z nejrychlejších českých výkonů v historii.

Splnit v 19 letech limit na olympiádu je strašně zvláštní pocit. Pořád nechápu, že tam budu startovat.

Následně odcestovala na evropský šampionát do Říma. S čistou hlavou, ale přesto lehce nervózní, protože se jednalo o její první velkou seniorskou akci. Bolesti břicha a svalů a spousta myšlenek v hlavě. Ale v těžké zkoušce nezklamala. Postoupila až do velkého finále a tam si opět zlepšila osobák až na 50,52! To je aktuálně nejlepší světový výkon závodnice pod 20 let a na šampionátu stačil na vynikající 4. místo.

A to je pořád teprve začátek! Lu už je pevně zasazena do světa velké atletiky a do budoucna od sebe má velké očekávání. Ví, na co má a jak se může zlepšovat. Stále rozhodně není na svém limitu. Na Evropě si ověřila, že zvládne tři těžké závody během jednoho týdne a tuhle zkušenost hodlá replikovat i pod pěti kruhy.

Ihned po doběhnutém finále měla motivující myšlenky. „Těším se až začnu zase trénovat. Chci se zlepšovat jak na dráze, tak v posilovně. Zařadím nějaké nové cviky a budu stále lepší“.

Lurdes Gloria Manuel
12. 07. 2005, Ostrava, Poruba
Atletika

Miluje tanec a zpěv. Je blázen do karaoke. Zpívá si kamkoli přijde. Doma, na tréninku, při rozcvičování. Jednou vzala mikrofon i na soustředění, ale to už bylo na trenéry moc. Když se jí povede závod, tak si pustí nějaký oblíbený track. Za odměnu. Pokud se jí pařížské běhy povedou, zaslouží si určitě mnohem víc.

Mladá, usměvavá a vždy s pečlivě vystajlovaným účesem. Na závody si nechá uplést speciální copánky a díky nim bude ve startovním poli nepřehlédnutelná. Hlavně ji ale poznáte tak, že je prostě rychlá. Časově nejlepší česká čtvrtkařka od dob Heleny Fuchsové.

„Splnit v 19 letech limit na olympiádu je strašně zvláštní pocit. Pořád nechápu, že tam budu startovat. Je to sen. Už se těším až budu moct reprezentovat Česko a obecně na celý ten pařížský závod“. My se těšíme se tebou Lu. A přeje přinejmenším další vylepšení tvého osobáku.

líbil se ti článek?