Jak vyladit hlavu? Během i tancem. I díky tomu berou liberečtí střelci bronz

ODM 2024
ODM 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vytancovat, srovnat postoj, nabít, zaměřit a vystřelit. I to může být rutina sportovního střelce. A právě tak došel Petr Miloslav Trnovský v tandemu s Kristínou Palanovou k bronzové medaili z Olympiády dětí a mládeže pro Liberecký kraj. V souboji o třetí místo ve vzduchové pušce na čtyřicet ran zvítězili nad párem z Olomouckého kraje 17:9.

Atmosféra v budějovickém pavilonu byla fantastická. Příznivci obou týmů hlasitě podporovali své favority. Po zkušebním rozstřílení boj o bronz začal. První čtyři pokusy vyšly lépe libereckým reprezentantům, což jim zajistilo náskok osmi bodů. Sérii výher narušila dvojice z Olomouckého kraje, když získala dva body, a pokusila se tak o zvrat. Ale neuspěla.

V půlce souboje vedli Severočeši už 12:2 a olomoučtí střelci přidali jen sedm bodů, a na bronz mohli zapomenout. „Já jsem tahal v kvalifikaci a ona finále, takže jsme se krásně doplnili,“ hodnotil Petr. Výkon pochválil i trenér Karel Brabec: „Základní závod se nám ze začátku moc nepovedl, ale naštěstí zabrali a podrželi se.“

Trojnásobný mistr republiky Trnovský působil během soutěže klidným a sebevědomým dojmem. „Mně se střílelo úplně v pohodě. Předtím jsem se vytancoval, abych se trochu uklidnil, to mi dost pomáhá. Buď chodím dokolečka nebo tancuju,“ prozradil Petr a popisoval, jak při závodech rozproudí tělo, když se v pauze ozve z reproduktorů hudba. A je jedno jaká.

Podle jeho parťačky Kristíny Palanové je ve sportovní střelbě mentální pohoda mimořádně důležitá. „Mně pomáhá běhání, vypnu hlavu a jen relaxuju. Ale dala jsem se trochu na cestu meditování. Líbí se mi to, snažím se to dělat pravidelně,“ dodala Kristína.

Autorka: Kateřina Řeháková

Poznejte sportovního střelce Jakuba Tomečka!

Že střelba není fyzicky náročná? Na tréninku nazvedám tuny | JAKUB TOMEČEK
líbil se ti článek?