Eiffelovka dorazila k jezeru Most. Dominanta Olympijského festivalu se bude stavět pět dní

Olympijské festivaly
Olympijské festivaly
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Už je na místě. Replika Eiffelovy věže byla v pondělí 15. července po částech dopravena z Prahy k jezeru Most, kde se nyní vše chystá na Olympijský festival. Zmenšená dvanáctimetrová replika ikonické stavby je složena z více jak 1500 dílů vyrobených 3D tiskem z materiálu oPet, což je recyklovaný oceánský plast. Stavba Eiffelovky potrvá pět dní a návštěvníci ji budou moci poprvé vidět během slavnostního zahájení Olympijského festivalu 25. července. Následně pak po celou dobu trvání festivalu do 11. srpna.

WOW! 😱 U jezera Most vyroste kopie Eiffelovy věže
(1:11)

Jak vlastně vznikl nápad postavit Eiffelovku u jezera Most? „Architekt Petr Kolář připravil první návrh areálu Olympijského festivalu a zakreslil tam právě i Eiffelovu věž. Nám se ten nápad velice líbil a nadchli jsme se myšlenkou, že bychom tady u jezera Most měli svou Eiffelovku. Začali jsme tedy hned řešit, z jakého materiálu by byla složena a hledali jsme dodavatele,“ prozradila Veronika Linková, mluvčí Českého olympijského výboru.

Realizace projektu se ujala česká společnost 3DDen, která díly Eiffelovky vyráběla 3D tiskem z recyklovaného oceánského plastu oPET. Přes 1500 originálních dílů se tisklo nepřetržitě na deseti tiskárnách přesně půl roku. Unikátní dílo bude měřit 12 metrů a vážit přibližně 2 tuny. „Přivezli jsme nyní k jezeru Most předsložené díly repliky Eiffelovy věže, které chceme zkompletovat v celek během pěti dní. Nejtěžším kusem je vrchol Eiffelovky vážící 120 kilogramů,“ uvedl Jan Hřebabecký, majitel společnosti 3DDen.

Dominanta Olympijského festivalu Paris 2024 u jezera Most se bude tyčit poblíž lávky, která vede přes silnici v areálu, kde si budou moci návštěvníci vyzkoušet přes 50 sportů, fandit českým sportovcům v největší fanzoně u velkoplošné obrazovky a vrcholem festivalu je vítání olympioniků po návratu z Paříže.

„Okamžitá kapacita v areálu je 4000 návštěvníků. Počítáme, že během dne se jich tady může vystřídat až 10 000, a to především o víkendech,“ řekla Linková. Program Olympijského festivalu najdete už nyní na webu olympijskyfestival.cz. Stejně tak si tam můžete zakoupit i vstupenky či pobyt v Olympijském kempu.

líbil se ti článek?