Český olympijský výbor podporuje nekomerční školní olympiády, ale musí chránit olympijskou symboliku

ČOV
ČOV
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor vždy podporoval pořádání školních vzdělávacích soutěží s názvem olympiáda v případech, kdy se jedná o ryze nekomerční aktivity. Postupujeme takto i v souladu s MŠMT ČR a nemáme v úmyslu na tomto postoji nic měnit.

Nicméně je naší povinností chránit na českém území olympijská symbolika, a to dle zákona č. 60/2000 Sb. Mezi chráněné výrazy patří i slovo „olympiáda“.

Olympijská symbolika (dále například olympijský symbol – kruhy, vlajka a další poznávací znaky) jsou tím nejcennějším, čím mezinárodní olympijské hnutí disponuje. Výhradním nositelem práv k nim je Mezinárodní olympijský výbor. Jsou základem unikátního konceptu financování, díky kterému lze pořádat olympijské hry a získané prostředky investovat zpět do sportu.

Na celosvětové úrovni jde o finanční podporu mezinárodních sportovních federací, které organizují profesionální, mládežnický i základní sport, národních olympijských výborů i konkrétních sportovců či trenérů prostřednictvím stipendií a grantů. Finance plynou také do projektů, které díky hodnotám olympismu a sportu pomáhají zlepšovat životní podmínky ve všech koutech světa (ekologie, udržitelnost, genderová rovnost atp.).

Na národní úrovni pak získané prostředky investujeme do podpory zdravého životního stylu celé společnosti, a to například i prostřednictvím projektu Olympijský víceboj pro školy.

Z toho důvodu se musíme vymezit vůči aktivitám, které odporují ochraně olympijských symbolik. To nastává v případě, že se organizátoři vzdělávacích soutěží snaží registrovat logo s olympijskou symbolikou, spojují se i s komerčními partnery, kterým nenáleží používání olympijských symbolik, a tak dále – zkrátka kde jde o komerční využití olympijských symbolik.

Vnímáme, že problém je komplexní a dotýká se i podpory těchto aktivit ze strany MŠMT ČR. Proto jsme s ministerstvem v kontaktu.

líbil se ti článek?