Začíná StarDance! Na parketu se představí historicky první paralympionik

Česká televize
Česká televize
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Má ve své sbírce jedenáct paralympijských medailí. Z toho šest zlatých. Triumfoval na čtyřech hrách po sobě. Sydney, Atény, Peking i Londýn. Patří k neúspěšnějším paralympijských sportovcům, které kdy naše republika měla. Na svém kolem překonal všechny sportovní překážky. A nyní se vrhne do další výzvy. Jiří Ježek bude tančit ve StarDance.

StarDance …když hvězdy tančí. Tento zábavně taneční pořad rozsvítí na podzim české domácnosti už po třinácté. A sportovci v této soutěži vždy zanechávají výraznou stopu. Akrobatický skokan a olympijský vítěz ze Salt Lake City Aleš Valenta se dokonce stal králem tanečního parketu. Stejně jako tyčkařka Kateřina Baďurová Janků.

V české historii StarDance se objevilo hned 17 sportovců. V letošním ročníku ale zažije premiéru paralympionik. Skloubit nějaký fyzický handicap s tancem není vůbec lehká záležitost. Ale Jiří Ježek se výzev rozhodně nebojí.

V 11 letech měl autonehodu. Lékaři mu museli amputovat část pravé nohy. I přesto ale prožil úžasnou sportovní kariéru a na kole vybojoval nespočet cenných kovů. Navíc se vyučil protetikem a své protézy si umí vyvíjet a vyrábět sám. A tato dovednost se mu bude náramně hodit i v taneční soutěži. Ví, jaké konkrétní protézy použít na jednotlivé druhy tanců. Některé jsou vhodné na latinu, protože hodně pruží, jiné zase třeba na standardní tance, které vyžadují klouzavější pohyb.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílel uživatel @tanecnisport

Chybějící dolní končetina navíc není jediným Jirkovým zdravotním problémem. V roce 2014 při závodě mistrovství světa v Greenville spadl z kola a těžce se zranil. Byl uveden do umělého spánku a přišel o dvě žebra a část plíce.

Přesto se nyní s plnou vervou pustí do pohybově velice náročného projektu a bude se snažit rozdávat lidem radost na tanečním parketu, a to společně se svou partnerkou Lenkou Norou Návorkovou.

Dá se to přirovnat k olympijskému cyklu. Tři měsíce se nevěnujeme ničemu jinému než tréninku.

Vedle samotného sportu a práce v médiích, které se Jiří v poslední době věnuje, si tak český paralympionik vyzkouší další odvětví lidské činnosti. „Motivace byla dvojí. Chtěl jsem se naučit tancovat, protože jsem ani neprošel tanečními. A ta druhá, do té doby, co jsem jezdil pětadvacet let na kole, dělal jsem, co jsem uměl. Teď sedm let zkouším něco, co neumím.“

Účast ve StarDance byla jeho tajným snem. Sledoval všechny řady a fandil v nich svým známým a kamarádům. Nyní dostává šanci si to celé vyzkoušet na vlastní kůži. A bude jen na televizních divácích, kam až ho v soutěži svými hlasy pošlou. Pro nás je ale Jirka vítězem už nyní. Hodně štěstí!

Vše můžete sledovat v přímém přenosu na České televizi už od 12. října.

líbil se ti článek?