Vítej zlatý hattricku! Co dnes dělá autor legendárního gólu David Moravec?

ODM 2025
ODM 2025
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Je 13. května 2001 a v německém Hannoveru se hraje finále mistrovství světa v ledním hokeji. Zápas v základní hrací době skončil 2:2. Pak přišlo prodloužení a nejslavnější chvíle útočníka Davida Moravce, který po přihrávce Pavla Patery vstřelil vítězný gól. Komentátor Robert Záruba v tu chvíli pronese dnes již legendární větu: „Vítej zlatý hattricku! Jsme potřetí za sebou mistry světa!“ Od té chvíle uplynulo už 23 let. A nyní spolupráce Patery s Moravcem znovu ožívá.

David Moravec ukončil bohatou kariéru před jedenácti lety a vrhnul se na trenérskou dráhu. Roky úspěšně vychovával mládež Poruby, kde dělal i asistenta u A týmu v 1. lize. Diváci si ho mohou pamatovat i jako hokejového experta České televize na mistrovství světa a v extralize.

Právě do nejvyšší české hokejové soutěže se nyní vrací. Od nové sezony bude asistentem trenéra Karlových Varů, kterým bude právě jeho parťák z reprezentace Pavel Patera. Společně poslední měsíce vedou i reprezentaci do 17 let.

TOP 9 českých hokejistů
(07:40)

 „Jdu do pro mě neznámého trenérského prostředí, ale ta práce mě bavila a baví, s klukama se dobře známe a těším se na spolupráci. Věřím, že máme co nabídnout a že ta sezona bude úspěšná,“ nechal se slyšet odhodlaný Moravec po podpisu smlouvy v Karlových Varech.

Dvojnásobný mistr světa bude v novém angažmá čerpat i z úspěšné práce s mládeží. Řada jeho svěřenců z Poruby reprezentovala Moravskoslezský kraj na Olympiádách dětí a mládeže. Poslední dva ročníky dokonce vyhrála. A příští rok v lednu mohou doma na zimní ODM 2025 vybojovat podobně jako Moravec zlatý hattrick.

„Je to velká práce všech trenérů Moravskoslezského kraje, a navíc se musí narodit dobré ročníky. O to pak mají trenéři lehčí práci. Je to vždycky o tom, že musí být několik vhodných střípků, co musí pasovat do mozaiky,“ prozradil olympijský vítěz, v čem tkví kouzlo úspěchu mladých hokejistů z Moravskoslezského kraje na Olympiádě dětí a mládeže.

Nejdůležitější je ale sportu propadnout. „Je to vždycky o vášni ke sportu. Ať už je to fotbal, hokej, judo nebo lezení. Láska ke sportu vás posune přes první úskalí a překážky. Snažíte se na sobě pracovat, dřete a díky té lásce nevidíte ty okolní věci. Samozřejmě jsem nežil jenom hokejem. Začínal jsem si s holkama, ochutnal pivo, ale nakonec vždycky hokej zvítězil,“ smál se Moravec.

Jako hráč sice neslavil klubové úspěchy, ale vše si bohatě vynahradil v dresu národního týmu, s nímž na mistrovství světa vybojoval dvě zlaté medaile a dva bronzy. A navíc byl členem zlatého olympijského týmu z Nagana, kde proti němu stál například i legendární Wayne Gretzky. „Jsem šťastný, že jsem byl součástí těchto úspěchu. A ten gól z roku 2001, to byl vrchol,“ dodal padesátiletý člen Síně slávy českého hokeje.

líbil se ti článek?