Titul MPA pro Charvátovou i Svobodu. Pátý ročník programu Sportovní diplomacie stvrdil posun

Sportovní diplomacie
Sportovní diplomacie
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Co mají společného biatlonistka Lucie Charvátová, olympijský vítěz z Londýna David Svoboda a atletka Anežka Drahotová? Už si mohou psát za jméno titul MPA. Celkem dvacet sportovců i osobností působících v českých a slovenských sportovních organizacích úspěšně absolvovalo pátý ročník studijního programu Sportovní diplomacie. „Všechny sportovce, které jsem ve svém životě učila, jsem poznala jako nesmírně houževnaté a cílevědomé lidi, kteří k sobě byli velice tvrdí,“ popsala děkanka Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Martina Jiránková.

Vzdělávací program Sportovní diplomacie odstartoval v roce 2017. Celkem postgraduálním mezinárodním manažerským programem zaměřeným na přípravu pracovníků ve veřejné správě a neziskovém sektoru prošlo 73 absolventů z Česka i Slovenska. Vedle již zmíněných mezi ně dále patří například šestinásobný paralympijský šampion Jiří Ježek, olympijský vítěz v chůzi z Ria 2016 Matej Tóth, skikrosařka Nikol Kučerová, basketbalistka a předsedkyně Komise rovných příležitostí ČOV Ilona Burgrová nebo prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala.

A jaké je jejich možné uplatnění? „Program má smysl a velký potenciál. Naše síť a mezinárodní index stoupají. A ti absolventi, kteří nejdou do mezinárodní sféry, se vydávají do vedení federací,“ líčil místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy Roman Kumpošt. „Byla bych ráda, kdyby našli uplatnění nejenom v olympijských strukturách a mezinárodních svazech. Myslím si, že je potřeba pracovat s dětmi, aby našly lásku ke sportu. Ať už ale každý dělá projekt jaký chce, tak všem držím palce,“ doplnila Jiránková.

Vzdělávací program Sportovní diplomacie je společným dílem Českého olympijského výboru a Slovenského olympijského a športového výboru. „Nevnímám to jako program dvou zemí, ale jako náš společný projekt, který je rok od roku lepší a také uplatnitelnost absolventů je širší,“ řekl generální sekretář Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba. Maximální zázemí programu poskytuje Vysoká škola ekonomická a neobešel by se ani bez podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR a Národní sportovní agentury.

líbil se ti článek?