Síla kombinovaného realizačního týmu! Trenérské Mosty se zaměří na ženský sport

Trenéři
Trenéři
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Ženský hlas zní ve sportu víc a víc, ale stále ještě nemá potřebnou sílu. Proto se České trenérská akademie (ČTA) při Českém olympijském výboru rozhodla uspořádat 3. října 2024 oblíbenou mezinárodní trenérskou konference MOSTY na téma Ženy a sport X Sport a ženy. Na její přípravě se výrazně podílejí ženy, které se zapojily do vedení ČTA.

„Vnímáme to jako příležitost víc se propojit s komunitou ženského sportu a rádi bychom také upozornili na určitá specifika, podobnosti i odlišnosti v přípravě žen a mužů z pohledu individuálních i týmových sportů,“ líčí Michal Ježdík z ČTA. „Je třeba informace sdílet. Na MOSTECH jsou přichystané odborné panely, a stejně důležitý je i networking lidí, kteří se trenérství věnují.“

Jako důležitý krok vnímá konferenci také Daniela Viktorýnová, trenérka národního týmu juniorek v softballu a jedna ze čtyř členek Rady ČTA. „Jsem ráda, že se o ženském sportu bude víc mluvit. Stává se, že přijdu na konferenci, která se věnuje sportovci, ale je častokrát mířena jen na sportovce – muže. V ten moment cítím rozdíl. Musíme totiž upravovat odborné věci tak, aby pasovaly na ženské týmy,“ říká.

Navzájem si pomáháme, nám to v kombinovaných týmech jde. Když mají družstva oba pohledy, dostávají to správné, co mají dostat.

Čím dál častěji se ženy objevují v nejrůznějších pozicích u ženských, ale i mužských týmů. „Chceme ale také, aby narostl počet trenérek. A pokud to chceme, musíme jim pro tuto práci vytvořit podmínky. Je to teď i na institucích, svazech a klubech, aby se o to zajímaly,“ myslí si Ježdík. Ženy totiž často kromě trenérské role plní ještě tu pracovní a rodinnou.

A Viktorýnová doplňuje: „Neřekla bych, že je dnes pro někoho složité, že ho trénuje žena. Přes to už jsme se doufám přenesli. Pro trenérky je ale podle mě alespoň v menších sportech téma krok z amatérského do profesionálního statusu,“ uvažuje. „Trénuju nároďák a trénuju i v klubu a už bych asi potřebovala být profesionál trenér, ale nejsem. Tady na tom ještě nejsme tak dobře jako muži, kteří do profesionálního sportu jdou, a je jich tím pádem víc. Nás to, věřím, teprve čeká.“

Nejvíc týmu podle Viktorýnové přinášejí kombinované realizační týmy. „Máte obsaženou stránku ženskou a na druhou stranu i tu chlapskou – přímočarou verzi. Trenéři situaci vidí jinak a jinak ji vyřeší. Navzájem si pomáháme, nám to v kombinovaných týmech jde. Když mají družstva oba pohledy, dostávají to správné, co mají dostat.“

BARBORA HERMANNOVÁ, MARIE-SÁRA ŠTOCHLOVÁ | Trenér je největší drbna

Viktorýnová posílila Radu České trenérské akademie společně s Natálií Hejkovou (basketbal), Ivanou Mifkovou (volejbal) a Karolínou Kříženeckou (pozemní hokej). „Podle nás je důležité vytvářet mix. Je to už normální věc v západní kultuře, ale řekněme, že do té střední a východní Evropy ještě tolik nepronikla. Chceme zapojit větší počet žen do tohoto procesu,“ vysvětluje Ježdík.

Mezinárodní trenérská konference MOSTY zaměřená na ženský sport má ambici zůstat i do budoucna v každoročním programu České trenérské akademie.

líbil se ti článek?