Šermíř Alex Choupenitch vydává svůj nový singl LONG HAUL

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Chce dokázat velké věci z malé země. Ať už ve sportu, nebo taky v hudbě, která je jeho druhým kabátem. Bronzový olympijský medailista z Tokia není jen skvělým fleretistou, ale i vynikajícím raparem a těsně před svým odletem na pařížské hry vysílá do světa nový singl.

Jsem na to sám, další Češi, se kterými bych mohl doma trénovat, tu nejsou | ALEXANDER CHOUPENITCH

Sport a hudba mají mnoho společného. V obou odvětvích je pro dobrý performance nutné správné načasování, rytmus a cítění. A to Alex viditelně má.

Hudba ho baví a naplňuje. Poslouchá ji skoro pořád. Při rozcvičování nebo v autě. Navozuje mu zapálený stav před závody. Je pro něj důležitou emocí, která ho stejně jako sport dostává z komfortní zóny.

Před závodem je nutné v sobě rozcvičit emoce, zapálit uvnitř nějaký ten stav, který člověk potřebuje, a v tom mi hudba pomáhá.“

Svůj první song Alex vydal u Championship Music už v roce 2019 a jmenoval se „Víme oba“. Jeho nejúspěšnější singl „Namotaný“, který vznikl vloni ve spolupráci s Alanem Murinem, má na sítích přes 500 tisíc zhlednutí.

K nové věci LONG HAUL nyní připravil i klip, který se natáčel v hangáru na letišti v Letňanech a ve kterém se objeví hned několik jeho kolegů ze světa sportu. Mimo jiné Lukáš Krpálek, Bára Seemanová, MartinFuksa, Kristiina Mäki, Ondřej Gemov nebo Max Habanec.

Song, ke kterému Alex napsal slova i text, odkazuje na dlouhý let, který má být metaforou k náročné sportovní cestě. Ta pro něj nebylo nikdy úplně jednoduchá. V šermu je důležitý kvalitní sparing a ten musí český reprezentant hledat hlavně v zahraničí. Přesto je jeho kariéra nad míru úspěšná. Už jeho bronz z evropského šampionátu 2018 byl první českou šermířskou individuální medailí z velké akce po 27 letech. A pak přišlo to nezapomenutelné Tokio. Možná až časem doceníme, co představuje ta jeho olympijská placka, na kterou český šerm čekal dlouhých 113 let. To je život několika generací. Navíc Alex myslí na ty nejvyšší příčky i dál. Znovu se kvalifikoval na hry. Už potřetí. Navíc opět přímou cestou. To se žádnému jinému českému šermíři nikdy nepovedlo.

Vynikat ve dvou oborech? U Alexe se není čemu divit. Jeho táta býval operním pěvcem, který cestoval po celém světě a zpíval také v milánské La Scale nebo v Covent Garden v Londýně. Nevlastní babička Taťjána Samusenková pak byla olympijskou vítězkou v šermu. Geny se tedy nezapřely.

A pokud bude mít v Paříži svůj fleret „nabroušený“ jako verše ve svém rapu, mají se soupeři na co těšit!

líbil se ti článek?