Místopředseda ČOV Šuman: Dětská Olympiáda má být odrazový můstek

ODM 2015
ODM 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Předseda Komise Olympiády dětí a mládeže ČOV Filip Šuman má v Plzni nabitý program, na Hrách VII. olympiády dětí a mládeže v Plzni si totiž vytyčil jasný cíl: "Chtěl bych vidět všechny sporty a sportoviště. Doufám, že tam bude vládnout perfektní atmosféra a mladí sportovci si akci užijí."

Řekněte, jak náročné je zrealizovat projekt mládežnické olympiády?
Projekt vznikl už před dvanácti lety, já u toho přímo nebyl, ale z vyprávění pamětníků vím, že nebylo úplně jednoduché přesvědčit celé sportovní hnutí k tak velkému projektu. Když říkáme, že olympiáda dětí a mládeže je z pohledu počtu účastníků téměř polovinou velké olympiády, všichni si představí, jak je to náročná akce. Ale pomoc mladým sportovcům s motivací byla klíčovým bodem, proč se akce spouštěla.

Jak moc se jednotlivé mládežnické olympiády od sebe liší?
Olympiády se liší velikostí, závisí na tom, jak pořadatelský kraj dokáže zajistit velikost olympiády z pohledu infrastruktury. Plzeňská olympiáda je středně velká. Měnit se může i struktura sportů, které si volí právě kraj. Vybírá si ze sportů jak olympijských, tak neolympijských, protože chceme, aby si vybíral sporty populární pro mládež. Do programu zařazujeme i sporty pro handicapované, v Plzni je to třeba goalball pro nevidomé. S těmito sporty se určitě budeme potkávat i na dalších olympiádách.

V čem vidíte zásadní rozdíly mezi Olympiádou dětí a mládeže a "opravdovou" olympiádou?
Nepotkáme tady Usaina Bolta a jiné hvězdy... Ale jinak se rozdíly hledají obtížně, protože model mládežnické olympiády se zahajovacím ceremoniálem, květinovým a medailovým ceremoniálem i samotnou atmosférou se opravdu podobají velkému klání pod pěti kruhy. Zatímco u dospělých sportovců je olympiáda vrcholem kariéry, u mládežnické olympiády bychom chtěli, aby byla pro sportovce odrazovým můstkem. Nechceme, aby si mladí řekli: ´Byl jsem na mládežnické olympiádě a končím.´ Ale naopak: ´Byl jsem na olympiádě dětí a mládeže, chtěl bych se dostat na tu velkou!´

líbil se ti článek?