Káva zásadně bez mléka, taktika do detailu. To je italský kouč Tomatis

Cesta za snem
Cesta za snem
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Na kurtu jsou oni dva, to jejich ruce vyhrávají důležité míče náročných zápasů. Za klíčový článek svého úspěchu však i sami plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner považují svého trenéra. To Ital Andrea Tomatis, který je vede od roku 2016, z nich vytvořil mistry světa, jimiž se loni stali.

Neúspěch z Tokia nás motivoval, Paříž je naše druhá šance | ONDŘEJ PERUŠIČ & DAVID SCHWEINER


Co se ví o bezmála dvoumetrovém rodákovi z Milána, jenž ale za nejkrásnější město na světě považuje Řím, nesnáší přidávání mléka do kávy a nejraději si pouští říznou rockovou muziku? Kdysi prý plánoval, že až skončí s kariérou plážového volejbalisty, stane se novinářem. Štěstím pro český sport pod vysokou sítí je, že mu tohle předsevzetí nevydrželo, a místo sedavého zaměstnání za počítačem zůstal v písku s míčem v ruce.

Spolupráce s ním je pro Perušiče se Schwenerem dokonce tak důležitá, že ji kladli na vrchol svých priorit, když se po nezdaru na olympiádě v Tokiu rozhodovali o pokračování společné kariéry. „On je tím, kdo nás naučil chápat celý beachvolejbal,“ říká o šestačtyřicetiletém kouči Schweiner. „Naučil nás reagovat na jednotlivé situace, přizpůsobovat se hře i podmínkám a měnit taktiku,“ oceňuje na něm.

Na olympiádě může hrát beach každý

Kromě toho, že se zvažoval živit psaním, je o Tomatisovi potřeba říct také to, že se zřejmě nebojí riskovat a dát na svůj instinkt. Pražských rodáků a letos třicetiletých vrstevníků se ujal, když jim bylo dvaadvacet, a v době, kdy tvořili beachvolejbalový pár teprve rok a teprve si na sebe zvykali. Na evropských a světových turnajích tehdy neměli na kontě jediný vyhraný zápas.

„Nevěděl jsem toho o nich moc; jen, že jsou to mladí a velmi perspektivní kluci. Vzal jsem to, protože to byla velká výzva,“ svěřil se Tomatis, syn leteckého pilota, o pár let později.

Své svěřence také vytáhl do netušených výšek. Použil při tom nejen své taktické znalosti, ale i charisma. Tomatis se netají obdivem k někdejšímu slavnému diplomatovi Nelsonu Mandelovi, a na rozvaze a vnímání lidských osobností vystavěl i svůj přístup ve sportu.

Pro mě je požehnáním pracovat s takovými dvěma sportovci.

Říká se o něm, že během krátké doby dokáže načíst herní styl soupeřů a pak na něj své svěřence dobře připravit. Ne nadarmo se Tomatis stal Trenérem roku 2023 v anketě, pořádané Českým olympijským výborem a trenérskou akademií. K ocenění v kategorii trenérů týmů mu nejvíc pomohlo samozřejmě zlato Perušiče se Schweinerem na mistrovství světa v Mexiku.

Ondřej Perušič
26. 09. 1994, Praha
Plážový volejbal

„To, co spolu prožíváme, je nejen neuvěřitelné, ale i trochu neočekávané,“ usmívá se s nadhledem. „Pro mě je požehnáním pracovat s takovými dvěma sportovci,“ říká o dvou nerozlučných parťácích, které si k přípravě často zve domů do Říma.

Fakt, že jsou dobří přátelé, si pochvaluje jako jeden ze základních prvků jejich společného snažení. Zároveň Perušiče se Schweinerem považuje za jeden z nejlépe takticky hrajících párů světa.

„Bez ohledu na to, zda hrajete volejbal, basketbal, tenis nebo jakýkoliv jiný sport, se spousta věcí točí kolem vašeho rozhodování. Toho, jakou variantu v daný moment zvolíte. Otázku volby považuji za skutečně zásadní, a Ondřej s Davidem jsou v tom velmi dobří. Ví, kdy zariskovat, kdy naopak ne. Umí zvládat tlak. To je rovina, v níž jsou lepší než jejich soupeři,“ hovoří o dvojici, s níž před minulou olympiádou v Tokiu došel až na druhé místo světového žebříčku.

David Schweiner
01. 06. 1994, Praha
Plážový volejbal

Také jeho cílem je přivézt z Paříže výrazně lepší výsledek než z Tokia, kde Perušič se Schweinerem skončili už ve skupině, na což měla nemalý vliv karanténa kvůli Perušičově onemocnění covidem a velký tréninkový i herní výpadek.

„Museli jsme to přijmout. Nebylo to jednoduché, ale dokázali jsme se z toho oklepat, vzchopit se a vrátit se silnější. Vyhrát mistrovství světa je skvělou náplastí na to, co se stalo v Japonsku,“ říká Tomatis. Uvědomuje si, že díky tomuto výsledku bude na Perušiče se Schweinerem upřena značná pozornost a fanoušci se budou těšit na další přední umístění. „Každý očekává, že skončíme na pódiu. Měli jsme štěstí v tom smyslu, že jsme se díky světového zlatu kvalifikovali do Paříže přímo, nemuseli jsme nahánět body a mohli jsme se soustředit na dlouhodobou práci, která nám může přinést co nejlepší výsledek,“ uvedl Tomatis před startem olympijského turnaje.

líbil se ti článek?