Jediné místo! Plavkyně Kubová jen těsně neprošla do Komise sportovců MOV

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jediné místo scházelo k tomu, aby se plavkyně Simona Kubová stala členkou Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. O tom, kdo obsadí čtyři uvolněná místa, se hlasovalo během olympijských her v Paříži. Trojnásobná olympionička nakonec skončila pátá z 29 kandidátů. „S výsledkem jsem spokojená, i když takové ty prohry o kousíčky vždycky trochu bolí,“ prohlásila Kubová.

Do hlasování se v Paříži zapojilo 6576 sportovců, což představuje 61,96 procenta účastníků a za své zástupce si zvolili americkou atletku Allyson Felixovou, dále bývalou německou gymnastku Kim Buiovou, stále ještě aktivní vodní slalomářku a dvojnásobnou olympijskou šampionku z Paříže Jessicu Foxovou z Austrálie a novozélandského tenistu Marcuse Daniella.

„Skončila jsem za těmi velkými národy jako je Amerika, Austrálie a podobně. Možná jsem měla oslovit víc lidí, ale z hlediska plavání je to úspěch, mezi kandidáty z plaveckých sportů jsem vyhrála o víc než 500 hlasů,“ uvažovala majitelka bronzu z mistrovství světa a mistrovství Evropy v dlouhém bazénu a desetinásobná medailistka z evropského šampionátu v krátkém bazénu.

„Škoda, že to o jedno místo nevyšlo, ale i tak si myslím, že je to pro Českou republiku velký úspěch. Doufejme, že se později podaří někomu do komise dostat.“ Kubová letos v únoru ukončila kariéru. V květnu se vdala za svého kanadského trenéra Toma Rushtona, s nímž očekává narození potomka.

Členem Komise sportovců MOV byl prozatím z českého pohledu jen oštěpařský rekordman Jan Železný. Komise se skládá maximálně z 23 členů, z nichž dvanáct je přímo voleno. Zbylých jedenáct členů je jmenováno.

líbil se ti článek?