Je to borec! Maskot Olympiády dětí a mládeže 2025 dostal jméno Borys

ODM 2025
ODM 2025
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Rys už ví, jak mu budou všichni říkat! Stejně jako žáci z Jihočeského kraje pojmenovali pro ODM 2024 vydru Sunny, byla vyhlášena obdobná výzva i pro nadcházející zimní edici v Moravskoslezském kraji. Z téměř padesátky došlých návrhů se porotě nejvíce líbilo jméno Borys!

Jméno rysovi vymyslel žák ZŠ T. G. Masaryka Opava Čeněk Tichý. A jaký za pojmenováním stojí příběh? „Náš rys žil v Asii. Jednoho krásného dne si jel takhle poklidně na lyžích, když se najednou spustila lavina. V ní naneštěstí uvízl člověk. Rys neváhal a dotyčného zachránil. Místní lidé mu začali říkat, že je borec a skandovali: borec rys, borec rys,“ líčil. A tak se z borce rysa stal Borys.

Komise, jejíž členkou je mimo jiné bronzová oštěpařka z Paříže Nikola Ogrodníková, hodnotila nápad a především i příběh s ním spojený. Kromě použití vítězného návrhu jako oficiálního jména maskota získávají autoři tří nejlepších návrhů balíček #ODMgang, který obsahuje mikinu, skleněnou lahev, čelenku Czech Team a knihu Desatero Fair Play.

Jméno pro maskota hledali žáci v rámci bonusové etapy doprovodného programu pro základní a střední školy z Moravskoslezského kraje. Celkem se jich zapojilo 48. Paralelně s bonusovou etapou odstartovala i ta první, v níž mají zapojené děti za úkol vymyslet překážkovou dráhu. Čas na to mají do konce října.

Posuzovat se bude originalita, pestrost i atmosféra. Pět nejlepších videí bude odměněno organizací Olympijského tréninku na dané škole, v němž se všichni žáci vítězné třídy zapojí do různorodých i netradičních aktivit, a to za účasti známého sportovce.

líbil se ti článek?