Hrdinové z Paříže: Tohle jsou české rekordy z olympijských her!

Hrdinové z Paříže
Hrdinové z Paříže
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympiáda je sportovním vrcholem jednoho čtyřletého cyklu. Všichni na ni ladí formu a chtějí se vytáhnout právě na hrách pod pěti kruhy. Předvést ten nejlepší výkon. To nejlepší ze sebe. A všechno je to o načasování formy. Ideální stav je, pokud na olympiádě dokážete překonat vlastní maximum. Osobní rekord. A třem našim reprezentantům se v Paříži povedlo ještě více. Vylepšili národní rekordy a dokonce jeden rekord olympijský.

Amálie Švábíková

Dosavadní český rekord ve skoku o tyči držela Jiřina Svobodová z roku 2013 a měl hodnotu 476 centimetrů. V době jeho stanovení nebylo Amálii ani 14 let. Její Pařížský výkon ale naše atletické tabulky doslova přepsal. Před olympiádou bylo Amálčino maximum 473 centimetrů a skočila si ho pár týdnů před hrami na mistrovství republiky ve Zlíně. Výšky nad hodnotou českého rekordu nikdy nepokoušela a neměla ani na stojanech. Olympiáda je však chvíle, kdy ze sebe člověk musí dostat úplné maximum.

Kvůli většímu počtu finalistek v tyčkařském sektoru organizátoři museli šetřit časem a vynechávat některé postupné výšky. Například 475 cm. A tak pro vynikající umístění a postup do boje o medaile bylo nutné skočit rovnou 480 cm.

Napoprvé ještě laťku podběhla, ale druhý pokus byl nadějnější. A při třetím to přišlo! Český rekord vylepšený o 4 centimetry.  Navíc 5. místo a druhá nejlepší Evropanka olympijských her v Paříži. Zkrátka závod jako ze snu!

Barbora Seemanová

Bára je kraulařka a její nejsilnější tratí je 200 metrů volný způsob. Naše nejlepší plavkyně však zvládá obstojně i motýlka a do Paříže se kvalifikovala hned ve čtyřech různých disciplínách.

Na hrách se nejdříve představila v závodě na 100 metrů motýlek. A do olympijského bazénu vtrhla s pořádným entusiasmem. Hned při své první pařížské rozplavbě překonala svůj osobní rekord. Ten byl zároveň i rekordem českým, který zaplavala v listopadu 2023 na mítinku v nizozemském Rotterdamu. Pařížský čas byla ale ještě rychlejší. 57,50 a hladký postup do semifinále, ve kterém nakonec obsadila celkové 11. místo. Slušný výkon na „vedlejšák“.

Ve svém hlavním kraulařském oboru pak Bára potvrdila příslušnost k té absolutní světové špičce a jako jediná Evropanka finálového závodu na 200 metrů volný způsob zopakovala svůj výsledek z Tokia a skončila na 6. místě. Když k tom přičteme právě české maximum na motýlku, může Bára svou formu na olympiádě hodnotit jako vynikající!

Martin Fuksa

V některých sportech se na světové rekordy úplně nehraje. Protože jsou v různých závodech různé podmínky. Rychlostní kanoistika je perfektní příklad. Olympijská trať sice vždy měří jeden kilometr, žádný závod ale není stejný. Může jinak foukat, z jiného směru, nebo mohou být různé vlny. A proto se oficiální rekordy neuvádějí. Čas se ale samozřejmě počítá a zaznamenává.

Martin Fuksa je olympijským vítězem!

Martin Fuksa prožil v Paříži fantastické týdny. Suverénně vyhrál rozjížďku i semifinále. A v tom svém nejdůležitějším závodě kariéry deklasoval celý kanoistický svět. A ten svůj zlatý kilometr zvládl za 3:43,16. Tohle byl nejrychlejší čas olympijské historie!

Kanoistika je v programu her od roku 1936. Známe 21 olympijských vítězů. A nikdo z těch legend nebyl nikdy na této trati rychlejší než Martin Fuksa. Zkrátka Král!

líbil se ti článek?