Helceletovi hlídá jídelníček odborník z pořadu o hubnutí: Nechci si házet klacky pod nohy
Je mu pětadvacet a říká, že je nejvyšší čas dosáhnout na kýžené úspěchy. Pomoct mu k nim má i správné stravování, proto si nechal zhotovit jídelníček na míru od Petra Havlíčka – výživového poradce z televizního pořadu Jste to, co jíte. „Mám s jídlem docela problém, špatně jím třeba dva týdny a okamžitě přiberu,“ vysvětluje Adam Sebastian Helcelet.
S Havlíčkem nespolupracuje poprvé, odborník mu radil už před pěti lety a Helcelet cítil zlepšení. Stravovací návyky teď potřebuje obnovit a lépe „ušít“ na svoji váhu, výšku a především výdej.
„Za pár dnů odlétám na Kanáry. Pak jsme s Petrem domluvení, že se sejdeme a on mi předá jídelníček. Prý je možné, že něco málo přiberu. Ale pokud to bude aktivní svalová hmota, tak to nevadí.“
Ví, že bude muset jíst mnohem víc než doposud. „Což je problém, protože se vždycky zasytím dost rychle,“ tuší Helcelet. „Když trénuju dvoufázově, tak to budou super porce. Stihnu totiž jen snídani, oběd a večeři.“
Desetibojař si loni nechal spolu se svojí přítelkyní Denisou Rosolovou udělat i test na potravinovou intoleranci a vyšlo mu, že by neměl jíst brambory a rajčata. Ty totiž jeho tělu nesedí a mohou mu způsobovat problémy.
Teď sní v ideálním případě během dne těstoviny, maso, zeleninu a mlsnou zahání ovocem.
„Přijde mi, že jídlo moc atletů neřeší. Jsem jeden z mála. Když to člověk dobře vychytá, tak mu to určitě udělá pár procent z úspěchu. K tomu je potřeba i dát tělu regeneraci, je to jedno s druhým. Nechci sám sobě házet klacky pod nohy a zbytečně si ubírat výkonnost,“ říká účastní olympiády v Riu.
Velkým lákadlem je pro něj sladké. Dorty, palačinky, sušenky… Občas v létě neodolá a zchladí se zmrzlinou, na letošní posezonní dovolené v Itálii zase zhřešil sýrem či víny.
„Jenže období dovolené trvá jen tak čtrnáct dnů v roce,“ směje se. „Sem tam si výjimečně dám něco, co nesmím, to přiznávám. Ale to asi každý. Byl bych trochu blázen, kdybych vždycky odolal.“
Ve správných stravovacích návycích mu hodně pomáhá přítelkyně, s níž sdílí domácnost v domku nedaleko od Prahy a chválí si její kuchařské schopnosti. Někdy si stoupne za plotnu i sám, ale prostor v kuchyni raději přenechává zkušenějším.
„Denča se snaží taky jíst zdravě. Takže se většinou dohodneme, co si dáme k jídlu a vaříme i společně. Je to velká výhoda, nemusím nic vymýšlet a sám si denně vařit.“
Sledujte Adama na Facebooku i Instagramu!