Finální rozhodnutí Krpálka: Olympijské zlato budu v Paříži obhajovat v nejtěžší kategorii!

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Konec váhání přišel se stoupnutím na váhu. Judista Lukáš Krpálek si pohrával s myšlenkou, že bude v létě na olympijských hrách v Paříži startovat jak ve váhové kategorii do 100 kilogramů, tak i v nejtěžší kategorii nad 100 kilogramů. „Tělo bylo po několika shazováních váhy extrémně vyšťavené. Proto jsme se s týmem rozhodli, že zůstanu v nejvyšší váhové kategorii,“ řekl Krpálek, který v Riu 2016 ovládl kategorii do 100 kg a v Tokiu 2020 i tu nejtěžší.

Judista Lukáš Krpálek dlouho soupeřům motal hlavu, v jaké váhové kategorii v Paříži nastoupí. „Ještě před pár dny na soustředění v Japonsku se mě všichni ptali, v jaké kategorii budu zápasit na olympiádě. Když jsem se na začátku rozhodoval pro kategorii do 100 kilogramů, tak moje váha byla na čísle 107. Přemýšlel jsem, že bych shodil, ale jak sem shodil jednou, dvakrát, třikrát, tak tělo řeklo dost a shodit na čtvrtý turnaj nebylo tak jednoduché,“ prozradil nejlepší český judista.

Na tiskové konferenci v sídle Českého olympijského výboru se postavil Krpálek před novináře na digitální váhu, kde se rozsvítilo číslo 117,6. „Z toho je jasné, že budu obhajovat v nejvyšší váhové kategorie,“ smál se Krpálek, kterého čeká za pár dní start na mistrovství světa v Abú Zabí. „Pro mě je olympiáda důležitější než mistrovství světa, ale může to být pro mě poslední světový šampionát a medaili budu chtít vybojovat.“

Krpálek má pro hry v Paříži vysněný scénář. „Můj sen je zápasit v olympijském finále s Teddy Rinerem na jeho domácí půdě. V Tokiu se mi to nepodařilo a pro mě je to obrovská výzva. Navíc po Tokiu je Paříž má druhá nejoblíbenější destinace, každý turnaj tam stojí za to. Podařilo se mi tam několikrát vybojovat cennou medaili,“ dodal judista, pro kterého to bude letos už čtvrtá účast na olympijských hrách. Navíc se těší i na elektrizující atmosféru při zápasech ve francouzské metropoli. „Francouzi umí fandit judu. Je to vždy zážitek tam startovat, ale není příjemné zápasit proti domácímu borci. Vždy jsem do toho šel po hlavě. Stejně tak to bude i kdybych měl nastoupit právě proti Rinerovi.“

Kvality pro judo: V čem je Lukáš Krpálek tak jedinečný?
(13:16)

Od předsedy ČOV Jiřího Kejvala a sportovního ředitele ČOV Martina Doktora dostal judistický šampion vydatný steak a pro děti Tondu a Marianku dva olympijské maskoty Phryges. „Steak si hned večer udělám a maskoty dětem předám,“ hlásil Krpálek.

Lukáš Krpálek
15. 11. 1990, Jihlava
Judo
Počet zlatých medailí
2
líbil se ti článek?