Druhý život pro olympijské vybavení. V Paříži přesunou bazény i skatepark

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Tribuny utichly a olympijská vesnice je prázdná. Co se ale teď stane s veškerým vybavením? Organizátoři olympijských her mají svůj plán. Paříž se totiž zavázala k udržitelnosti, slíbila využít maximum existujících sportovišť, ale také spolupracovala s dodavateli tak, aby společně přemýšleli „druhém životě“ pro vybavení, které bylo nutné vyrobit nebo dodat - od tenisových míčků po písek na plážový volejbal.

„Než jsme něco objednali, přemýšleli jsme o tom, co se s tím stane potom," řekla minulý týden Georgina Grenonová, ředitelka udržitelnosti organizačního výboru. Její tým zpočátku hledal nápady, které by mohl zkopírovat z turnajů FIFA nebo předešlých olympijských her. Nakonec se ale rozhodl, že je musí vymyslet sám.

Prvním krokem byl seznam věcí, které byly potřeba. „Je to, jako byste organizovali svatbu. Pokud víte, že máte 100 hostů, potřebujete deset stolů, 100 židlí a podobně," vysvětlila.

TOP 5 olympijských staveb podle Adama Gebriana

Jenže pařížské hry byly monstrózní svatbou, vždyť sportovci soutěžili ve 32 různých sportech a dorazilo kolem 10 milionů diváků. „Na našem seznamu tak bylo zhruba šest milionů položek,“ líčila Grenonová. Pokaždé, když pak organizátoři vypsali výběrové řízení, zahrnuli do smlouvy doložku, která požadovala, aby dodavatel navrhl „druhý život“ pro jejich produkty.

„Udělali jsme to, aby pochopili, že se nesnažíme jen koupit nějaký předmět. Bylo na nich, aby nám navrhli nejlepší řešení," dodala Grenonová.

Mnoho zařízení a velká část vybavení používaného pro olympiádu nyní putuje na paralympiádu, která se koná od 28. srpna do 8. září. Poté ale zamíří do nových domovů. Mimořádně jemný písek použitý na beachvolejbalové hřiště před Eiffelovou věží, jedním z ikonických míst her, byl přislíben klubu v pařížském regionu. Loga Paris 2024 jsou nastavena tak, aby se dala smýt z pódií, aby je bylo možné použít jinde.

600 000 kusů kancelářského nábytku pronajatého od francouzské společnosti Lyreco si firma vezme zpět a použije je k zahájení nového obchodu s použitým nábytkem. Více než 14 000 matrací vyrobených z recyklovaného plastu používaných v olympijské vesnici dostane francouzská armáda, kartonové postele budou recyklovány.

Tenisové míčky používané na Roland Garros darují organizátoři francouzským sportovním klubům, stejně jako mnoho dalšího sportovního vybavení jako například atletické oštěpy či koule. Dva bazény, lezecká stěna a skateboardové parky mají být rovněž vykopány a přesunuty – většina z nich na chudé předměstí Seine-Saint-Denis severovýchodně od Paříže.

líbil se ti článek?