Dcera už na ODM bojuje, syn by chtěl taky. Jméno Pišvejc se vrací do vodního slalomu

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Úspěšné jméno z vodního slalomu se zase vrací do startovních a výsledkových listin. Ivan Pišvejc, trojnásobný medailista z mistrovství světa, vede ke sportu své děti Báru a Marka. Právě starší dcera teď zažila atmosféru vrcholné sportovní akce na Olympiádě dětí a mládeže, kde reprezentuje Ústecký kraj. V úterý dvakrát skončila do šestého místa, tedy na rozšířeném pódiu.

„Takže na plyšáka,“ prohodil táta-trenér. Oporou je jí nejen doma či v tréninku nebo při závodech. Olympiáda dětí a mládeže, to jsou totiž pro talentované sportovce možná první mediální povinnosti v životě. Když nesmělou reprezentantku Ústeckého kraje čekaly po závodě nejspíš první novinářské otázky, ujal se Ivan také role mluvčího.

Jak se ti jelo?

„Dobře,“ reagovala stručně.

Jakým sportům se ještě věnuješ?

„Hraje basket, plave, hokej hrála,“ vyjmenovává už radši táta.

„Hrála jsem i fotbal,“ dodává dcera.

Co tě jinak baví?

„Mám radši odpovídat za tebe?“ nabízí táta.

„Jooooo!“

„U bábi a u dědy v bazénu nebo blbnou na kanále. I když nejezdí na kajaku, tak tam mají takový aquapark.“

Poznejte kajakáře Josefa Dostála!

Kdybych si v 19 letech vezl z Londýna místo bronzu zlato, už bych si sport neužíval | JOSEF DOSTÁL

Tak ať chvíli mluví výsledky.

Na trati v areálu Lídy Polesné v Českém Vrbném ji sice překvapily v horní části dvě protivody, s nimi si však poradila a zapsala umístění na širším pódiu. Ve slalomu obsadila kanoistka páté místo. Odpoledne na kajaku skončila o jedno místo hůře.

Ve středu přidala Bára v kanoistickém slalomu družstev další páté místo. Podstatně lépe si spolu s Eliškou Bartošovou a Julií Vybulkovou vedla v kajakářském slalomu družstev, kdy reprezentantky Ústeckého kraje obsadily třetí příčku. Den zakončila třináctým místem ve finále kayak crossu. Ve čtvrtek přidala další čtyři umístění v první desítce.

Ivan Pišvejc byl po závodě v dobré náladě. Jen litoval jízd, kdy se rozhodli risknout závod napřímo, což u mladších žákyň nebývá časté.
Sám reprezentoval Česko ve vodním slalomu. Z mistrovství světa si přivezl i tři medaile, jednu zlatou a dvě bronzové. Po konci kariéry se začal věnovat i trenérskému řemeslu. Vedl i Terezu Fišerovou, jež se momentálně připravuje na olympijské hry v Paříži a zúčastnila se i zahajovacího ceremoniálu Olympiády dětí a mládeže jako vlajkonoška Ústeckého kraje.

Terezu s vlastní dcerou neporovnává. „Koukám jenom na techniku a je mi víceméně jedno, kdo jede a snažím se i člověku přizpůsobit. Každý má svůj styl, svoji techniku, na kterou já dbám výrazně, aby se to vyplatilo do budoucna. V tomto věku nedbám na fyzičku.“

Kanoistice se věnuje i Bářin bratr Marek. „Je předžák, takže na Olympiádě dětí a mládeže ještě nemůže závodit, ale moc by rád,“ přibližuje táta. „Jezdí na kajaku, ve své kategorii je zatím nejlepší.“

Tak schválně, kam to pokračovatelé rodu dotáhnou?

Autor: Matěj Kulhánek

líbil se ti článek?