Ani pokročilé těhotenství není překážkou! Podívejte se na nastávající matky, které startovaly na olympiádě i paralympiádě

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V sedmém měsíci těhotenství závodit na největší globální sportovní akci planety? Pro egyptskou šermířku Nádu Háfizovou či pro britskou paralukostřelkyni Jodie Grinhamovou to letos v Paříži nebyl žádný problém. Grinhamová se dokonce stala první těhotnou medailistkou na paralympijských hrách v historii.

Vyvolala velké halo. Šavlistka Náda Háfizová šermovala sice už na své třetí olympiádě, ale tentokrát poprvé úplně v nové roli. Egypťanka totiž nastoupila na planš v sedmém měsíci těhotenství. V prvním kole porazila Američanku Elizabeth Tartakovskou 15:13 a v osmifinále podlehla Jihokorejce Jeon Hayoungové 7:15.

„Jsem na sebe pyšná, protože těhotenství je samo o sobě jízda na horské dráze. Najít balanc mezi přípravou a osobním životem bylo náročné,“ prozradila dojatá Háfizová, která byla hrdá, co jako nastávající matka zvládla.

O měsíc později na paralympiádě soutěžila lukostřelkyně Jodie Grinhamová, která byla stejně jako Háfizová v sedmém měsíci těhotenství. Z Paříže si navíc odvezla bronz ve střelbě z kladkového luku, když v souboji o třetí místo porazila obhájkyni zlata z Tokia a krajanku Phoebe Patersonovou Pineovou 142:141.

„Miminko pořád kopalo. Říkala jsem si, teď prosím ne, maminka tě miluje, ale necháme si kopání až za minutku,“ usmívala se Grinhamová, když popisovala, jak vypadal závěr jejího rozstřelu o medaili.

Mateřství není tabu

Těhotné sportovkyně na olympijských hrách a paralympiádě nejsou zase tak velkou raritou. Ve druhém měsíci těhotenství soutěžila například i česká sportovní střelkyně Kateřina Emmons. V roce 2008 v Pekingu navíc vystřílela zlato a stříbro. „Nechtěla jsem, aby to malé trpělo, že je mamka na olympiádě a něco tam chce dokázat. Říkala jsem si, že se musí uklidnit. To byla pro mě velká motivace,“ vyprávěla tehdy Emmons, jak se snažila být v maximálním klidu a pohodě.

TOP: 5 těhotné olympioničky 🤰🏼
(4:58)

Že jde následně skloubit vrcholový sport s mateřstvím dokázala nejen právě Kateřina Emmons, ale řada dalších sportovkyň včetně atletky Kristiiny Sasínek Mäki, která se na hrách v Tokiu 2020 probojovala v běhu na 1500 metrů až do finále a dvakrát si výrazně vylepšila osobní rekord. Na olympiádu přitom Kristiina odletěla sedm měsíců po porodu syna Kaapa.

„Chtěla jsem se vrátit k tomu, co jsem dělala před porodem. Trénovala bych, i kdyby nebyla olympiáda, možná jen ne tak cíleně. Ale obecně ráda trénuju a tvrdě pracuju,“ řekla Sasínek Mäki s tím, že olympiáda pro ni byla tehdy takovou třešničkou, nikoli cílem.

Už měsíc po porodu jsem běhala | KRISTIINA SASÍNEK MÄKI

Školka ve vesnici

Pro matky sportovkyně letos na olympijských i paralympijských hrách v Paříži společnost Procter & Gamble poprvé v historii v rámci olympijské vesnice otevřela speciální zázemí, aby mohly být se svými miminky a dětmi a užily si vzácné společné chvíle. Navíc byla v provozu i školka, kde mohly být děti sportovkyň ve chvílích, kdy se matky připravovaly na závody.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený The Olympic Games (@olympics)

„Když jsem se po porodu vracela k atletice, bylo náročné s dcerou objíždět závody. Musela jsem myslet na všechny věci spojené s obstaráváním dítěte, krmila jsem dceru na stadionech a zajišťovala, kdo mi ji bude hlídat. Proto jsem ráda, že se v olympijské vesnici otevřel tento prostor pro matky a jejich děti,“ ocenila organizátory sedminásobná olympijská vítězka Allyson Felixová.

líbil se ti článek?