Poprvé v Praze! Až do roku 2028 víme, které kraje budou hostit Olympiádu dětí a mládeže

Olympiáda dětí a mládeže
1 Minuta čtení

Stejně jako se už ví, kde se budou konat následující olympijské hry, rozhodnuto už bylo také o pořadatelství nadcházejících čtyř ročníků Olympiády dětí a mládeže. V roce 2025 bude zimní edici ODM hostit Moravskoslezský kraj, v červnu 2026 se nejlepší mladí sportovci sjedou v Praze, následovat budou v lednu 2027 klání v Plzeňském kraji a Zlínský kraj přivítá další letní ročník v roce 2028.

Je pouze jeden kraj, který za více jak dvacet let ještě největší multisportovní akci v České republice nehostil. V roce 2026 už to ale nebude pravda. Vůbec poprvé se v letní edici přes čtyři tisíce mladých sportovců sjede v hlavním městě Praze.

„Jedná se o historický moment, kdy můžeme oznámit, že z rozhodnutí Českého olympijského výboru se pořadatelem Olympiády dětí a mládeže v roce 2026 stává Praha. Pro nás je tento projekt velmi důležitý, stejně jako samotný rozvoj sportu u mládeže. Byl jsem už mnohokrát dotazován, kdy se Olympiády dětí a mládeže zhostí také Praha, protože byla poslední z krajů v Česku, která pořadatelství dosud nezískala. Jsem velmi rád, že to nyní už neplatí,“ uvedl Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru.

V hlavní metropoli se Olympiáda dětí a mládeže uskuteční od neděle 21. do pátku 26. června 2026. Slavnostní zahájení proběhne na fotbalovém stadionu Slavie Praha. Ve vršovickém sportovním areálu by se pak měla konat i celá řada sportovních soutěží. „Jsem rád, že se Praha dočkala, Olympiáda dětí a mládeže je významná, oblíbená a mimořádně prospěšná akce. Sport je jednou z nejdůležitějších věcí, které by se měly u nejmladší generace podporovat. A hlavní město tak činí,“ doplnil Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy.

Vedle Prahy o pořadatelství usiloval také Zlínský kraj, kterému nakonec připadl rok 2028. O hostitelských krajích v letech 2025 a 2027 bylo rozhodnuto již dříve.

líbil se ti článek?