21. ročník s novou pochodní! Pro ODM ji navrhl a vyrobil student uměleckého kovářství

ODM 2024
ODM 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zapálení ohně ODM si dvojnásobná olympijská medailistka Eva Adamczyková už jednou vyzkoušela, tentokrát ale bude mít v rukou speciální pochodeň. Pro Olympiádu dětí a mládeže ji navrhl a vyrobil Filip Tomášek, student uměleckého kovářství na Akademii Světlá nad Sázavou. „Člověk sbírá inspiraci všude kolem sebe. Já jsem se díval i na olympijské pochodně a snažil jsem se zkombinovat umělecké řemeslo s moderním designem,” popsal.

Do návrhu pochodně se mohli zapojit všichni studenti uměleckých škol v České republice. „Olympiáda dětí a mládeže v minulém roce oslavila výročí dvaceti let od prvního ročníku a u této příležitosti jsme oslovili umělecké školy v České republice, aby pro nás vytvořili pochodeň,” řekla manažerka projektu Radana Kubešová.

Symbolika pochodně je stejná pro Olympiádu dětí a mládeže i olympijské hry. Samotná pochodeň se pak liší pouze tvarem, velikostí a poté také technikou zapálení. „Pro nás je to ale symbolické i z toho důvodu, že dáváme příležitost mladým talentům. Nejenom na sportovním poli, ale i na tom uměleckém. Díky Olympiádě dětí a mládeže můžou ukázat, co v nich je,” dodala.

A jak vítězná pochodeň vznikala? „Celý proces trval tři měsíce. Vždy to začíná nápadem. Od něj to pak pokračovalo ke skicám a následně jsem začal pochodeň rozkreslovat více do detailu, trošku i stínovat. Pak jsem se přesunul k realizaci modelu a poté i samotné výrobě,” líčil Tomášek a pokračoval: „Největší výzvou bylo pracovat s nerezovou ocelí. Je tvrdší, tužší, hůř se s ní pracuje a nic nepromíjí.”

Při návrhu i výrobě pochodně ukázal svoji jedinečnost. „Každému se líbí něco a v uměleckém kovářství je mnoho odvětví. V každém žákovi vidíte určitý potenciál a každý je svůj,” popsal Vojtěch Havránek, učitel odborného výcviku kovářství na Akademii Světlá nad Sázavou. „Kovářství je na vzestupu. Hlásí se mnoho studentů a kompletně naplňujeme stavy,” uzavřel.

líbil se ti článek?